“Helt rått” er tema for årets festival, kammermusikken skal være det ferske, det levende, det som kan nyter her og nå. Høydepunkter blir festivalkomponist Magnus Lindberg og besøk av grammyvinnerne Kronos Quartet. Mer om programmet finner du her.

Trondheimsolistene 2006/www.kamfest.no

Årets festivalutgave er den 11. i rekken siden starten i 1996. Festivalen melder at de satser på variasjonen i musikk- og kulturopplevelsene. Musikk er som ferskvare, den må inntas og oppleves her og nå. Ikke minst gjelder dette på kammermusikkfestivaler. Musikere møtes, internasjonale stjerner og lokale musikere. Kjemi, kommunikasjon, publikum. Alt spiller inn slik at unike opplevelser oppstår, noe som kun skjer denne ene gangen”, skrives det i innbydelsen; “Nettopp derfor har vi gjort ”helt rått til årets festivaltema – dette er ferskt, levende og for å nytes her og nå!”

Av årets høydepunkter skilter festivalen med en premiere utenom det vanlige – byens nyeste konsertscene Dokkhuset. Dette blir et unikt sted hvor både kammermusikk og jazz skal høre hjemme. Fem vitale aktører i Trondheims musikkliv skal samarbeide om aktiviteten i Dokkhuset: TrondheimSolistene, Trondheim Jazzorkester, Midtnorsk Jazzsenter, Trondheim Kammermusikk Festival og NTNU.

Magnus Lindberg
Presentasjonen av “Årets festivalkomponist” har også ført til spesiell internasjonal oppmerksomhet, meldes det. Tidligere har komponister som Luciano Berio i (2002), Steve Reich (2003), Sofia Gubaidulina (2004) og Thomas Adès (2005), gjestet festivalen. I år er Magnus Lindberg festivalkomponist.

Lindberg er født i 1958, og har vært festivalkomponist ved flere av de største musikkfestivalene rundt om i Europa. Han høster stor beundring hos både lyttere og musikere. Tonespråket kan beskrives som intensivt og ekspressivt, og forener et komplekst tonebilde med melodiøse innslag. Han er høyt verdsatt som lærer i komposisjon, og er blant annet gjesteprofessor ved ærverdige Harvard.

Lindberg studerte komposisjon hos Rautavaara og Heininen ved Sibeliusakademiet i Helsinki. På slutten av 70-tallet var han en av grunnleggerne av ”Ears Open”, en forening som vendte opp ned på det konservative finske musikklivet. I 1985 kom hans store gjennombrudd med pianokonserten ”Kraft”, som vant blant annet UNES COs og Nordisk Råds musikkpriser. Også klaverkvintetten fra 1982, som blir fremført under festivalen, har vunnet UNESCOs musikkpris. Ved årets festival blir til sammen 10 av Lindbergs verker fremført.

Kronos
Av andre deltakende er Grammyvinnerne Kronos Quartet – “noe av det råeste innen internasjonal kammermusikk i dag”, i følge festivalledelsen, og “med en musikalsk lekenhet og sjangerbredde helt utenom det vanlige”.

For barn vil det også bli program, under en ”Fabelaktig formiddag” på Ringve.

TICA (Trondheim International Chamber Music Academy) arrangeres parallelt med festivalen annethvert år som ledd i den langsiktige satsingen på kammermusikk-konkurranse (TICC). Fem unge, internasjonale klavertrioer er valgt ut til å delta. Her får trioene muligheten til å spille kammermusikk sammen med instruktørene hele festivaluka.

I tillegg kommer følgende artister:

Kronos Quartet Trond Hillestad Erik Johannesen
Benjamin Hulett Simon Crawford-Philips Elmer
Radovan Vlatkovic Trondheim Symfoniorkester Trio Energico
Lars Anders Tomter Eivind Aadland JuniorSolistene
David Strunck Tine Thing Helset Øyvind Gimse
Francesco Libetta Benito Nava Birgitte Volan
Den Unge Danske Strykerkvartett Benny Buoso Johannes Wik
Kungsbacka Piano Trio Victoria Nava Kjersti Beate Vindal
TrondheimSolistene Konstantin Popchristov Sidsel Walstad
Trondheim Jazzorkester Henning Sommerro Sunniva Rødland Wettre
Bendik Hofseth Trygve Brøske Willy Postma
Thomas Norup Jensen Christian Wallumrød Lars Sitter
Sarah Warner Vik Gjermund Larsen Hildegunn Riise
Joseph Kalichstein Tanja Orning Edvard Askeland
Marianne Thorsen Giovanna Pessi Per Jørgensen
Jesper Svedberg Arve Henriksen Børge Petersen-Øverleir
Trondheim Sinfonietta Per Oddvar Johansen Paolo Vinaccia
Cathrine Winnes Trevino Midtnorsk Ungdomsstorband Nidaros Vokalis
Monika Wancke Hayden Powell Vivianne Sydnes

for fullstendig program, se www.kamfest.no

Publisert:

Del: