Årets Borealis vil at vi skal se verden gjennom en annen linse.

The Icelandic Love Corporation_red, © The Icelandic Love Corporation

Samtidsfestivalen for eksperimentell musikk har lansert et bredt program, med konserter, utstillinger, film, verksteder, radio og samtaler.

Noen utdrag fra programmet forteller om et “altomfattende” bestillingsverk, ♥LOVE av Juliana Hodkinson, et garantert iskaldt morgenbad med “Musikk for sjøbading”, teaterforestillingen We have to dress gorgeously, som “setter de mer irrelevante og ubetydningsfulle begivenhetene i musikkhistorien i rampelyset med kostymer fra T-Michael” og virkelighetsbasert lydkunst fra raffineriet på Mongstad i filmformat på Cinemateket.

Samarbeid med Mexico
I år samarbeider Borealis med den meksikanske festivalen elnicho, som har satt preg på programmet: Utøvere og komponister fra Mexico, Argentina og Norge åpner festivalen med BIT20 Ensemble. Under åpningskonserten blir også et bestillingsverk av Øyvind Torvund urframført. Bestillingsverket har sin meksikanske premiere senere i år. Et annet bestillingsverk er Notas y notas y notas…. av musiker, komponist og fotograf Jenny Berger Myhre og den meksikanske filmskaperen Manuela De Laborde. De to viser “et psyko-geografisk kart over Mexico by gjennom en kompromissløs assosiasjonslek”, som det heter på festivalens hjemmeside, i et format de kaller “konsert-kino-forestilling”.

Mangfoldig programmering
Borealis er også en festival som er opptatt av å fremme kjønnsbalanse og mangfold. Festivalen har forpliktet seg til å presentere et program med en 50/50 kjønnsfordeling blant skapende og utøvende kunstnere, og ble i 2017 tildelt Norsk komponistforenings likestillingspris.

Juliana Huxtable, © Juri Hiensch

Kulturredaktør i Bergens Tidende, Frode Bjerkestrand, var tilstede under programlanseringen til Borealis tidligere i uken. I hans kommentar “Plingplong for en kranglete tid” trekker han fram at lederne for festivalen, kunstnerisk leder Peter Meanwell og daglig leder Tine Rude, har bidratt til å senke terskelen for å besøke en festival for eksperimentell musikk og gjør samtidsmusikken “mindre farlig”. Som Meanwell sa under lanseringen, skriver Bjerkstrand: «Det er lov å komme på konsert og mislike det du hører. Helt greit».

Borealis skjer rundt om i Bergen mellom 6. og 10. mars.

Se video fra programmet her:

Programme Launch – Borealis 2019 from Borealis Festival on Vimeo.

Se nettsidene til Borealis for mer informasjon og fullt program.

Publisert:

Del: