Vinterspillene 2002 (isfoss)

Program Vinterspillene på Lillehammer 2002

Arve Henriksens istrompeter er bare noe av det du kan få med deg hvis du tar turen til Lillehammer i perioden 18. – 24. februar neste år. Den walisiske harpistinnen Helen Davies og kvederen Sondre Bratlands fremføring av «Draumkvedet» er noe av det du finner på det varierte programmet som Ballade her repsenterer i sin helhet.

Kalender

Orgelkonsert på Påskeaften: Kåre Nordstoga

30/03/2024 Kl. Kl,12.oo

Viken

Members Choice

06/04/2024 Kl. 20:00

Agder

Fullstendig program Vinterspillene på Lillehammer 2002:

Mandag 18 februar 2002

Stortorget kl 18.00
Festivalåpning med unge utøvere fra Scene Ung. Festivalene i Lillehammer (Dølajazz, Litteraturfestivalen, Amandusfestivalen og Vinterspillene) har i samarbeid med Kulturskolene i Lillehammer, Gausdal og Øyer etablert regionens nye kulturarena – Scene UNG – et utstillingsvindu for barn og unges kulturuttrykk. Under Vinterspillene skal unge utøvere i regionen igjen få vise frem hva de kan for et stort og forhåpentligvis nytt publikum.

Maihaugsalen
Forestilling med unge utøvere fra Scene Ung.

Kulturhuset Banken kl. 19.30
Åpningskonsert med Hector Bingert og Latin Lover Bigband

Latin Lover Big Band er drevet av kapellmester Daniel Bingert sammen med faren Hector Bingert. Med Stockholm som utgangspunkt har far og sønn skapt et ensemble og et repertoar som har fått svensk presse til å ta fram superlativer og høye terningkast. Besetningen inkluderer trombonisten Bart van Lier fra the Metropole Orchestra i Nederland. Et instrumentalt vidunder med improvisatorisk kraft og eleganse utover det vanlige, og med stor sans for latin-jazz.

Kveldens hovedartist Hector Bingert har en lang karriere bak seg som studio- og sessionmusiker både i Latin-Amerika og Europa. Han har spilt med Nat King Cole, Stevie Wonder og en rekke andre verdensartister. For mange nordmenn over 40 er han kanskje mest kjent som Lill Lindfors faste musikalske makker – Hector er bosatt i Sverige siden mange år.
Men han er altså en av Europas fremste tenorsaksofonister, og når det dreier seg om jazz med latinske fortegn er han kanskje «numero uno».

For ordens skyld skal vi kanskje nevne at orkesteret også skjuler solister som Per Ruskträsk Johansson på altsax, trompetisten Marius Haltli fra Våler i Hedmark, den unge norske tenorstjernen Atle Nymo, gitaristen Asbjørn Ruud og kapellmester Daniel Bingert på elbass. Trompet-seksjonen ledes av Frank Brodahl, med Mikael Nilsson som rytmisk makker bak trommene.

Lillehammer kirke kl. 21.00
Candlelight Concert – i god engelsk tradisjon omgir vi oss med levende lys og lytter til vakker musikk i vinternatten. Duruflés requiem fremført David Poulter, domorganist i Chester Cathedral i England, Ikke avklart – mezzosopran, Jon Veflingstad – baryton, Tim Collins – dirigent og Lillehammer kirkekor

Tirsdag 19 februar

Lillehammer kirke kl. 19.30
Songs and lullabies,
Helen Davies – keltisk harpe og Pádraigín Ní Uallacháin – vokal.
Sanger for både voksne og barn, fra en verden uendelig fjernt fra virkelighetens trivialiteter. Irske vuggeviser, fra middelalder til moderne tid, framført av en av Irlands fineste tradisjonssangere, akkompagnert av himmelsk harpe. Uendelig vakkert, nesten som en drøm. Både Uallacháin og Davies er aktuelle med kritikerrroste CD´er. Kjent vil de også være fra sitt samarbeid med Palle Mikkelborg.

Helen Davies er festivalmusiker under Vinterspillene 2001. Davies vokste opp i Wales, der hun også studerte harpe. Hun har sin eksamen fra universitetet i Birmingham og har vært fast soloharpist ved orkester i Sverige (Operan, Göteborg) og i Irland (RTE, Dublin). 1983-89 underviste hun både klassisk og irsk/keltisk harpa vid Royal Academy of Music i Dublin.

Som sekretær i det irske harpeselskapet Caírde na Cruíte var hun en av initiativtagerne til den svært framgangsrike Irish Harp Summer School som avholdes hvert år i Termonfechin, Irland. Med base i Kjøbenhavn arbeider Helen nå mest med improviserende musikk, ofte med en blanding av akustisk og elektronisk lyd som hun har utviklet sammen med trompetisten og komponisten Palle Mikkelborg. Paret har holdt en rekke konserter i Norden og resten av Europa, men også i Australia og Kina. Helen vender jevnlig tilbake til Irland som gjestelærer og artist, og hun forbindes særlig med komponisten Shaun Davey’s arbeider. Hun har også samarbeidet ved innspilninger med mange av Irlands ledende folkmusikere, sist en plate med sangeren Pádraigín ni Uallacháin som også kan oppleves på Vinterspillene 2002.

Kulturhuset Banken kl. 18.00
Kulturskolekonsert, elever og lærere fra Lillehammer kulturskole

Kulturhuset Banken – kafe Tygesen kl.
Cabaret med Anne Mari Skjærvik, Ola Dahl og Torbjørn Elgenes

Onsdag 20. februar

Kulturhuset Banken kl. 12.00??
Teater Fusentast, Figurteater, Peer Gynt – ungdomsforestilling. En gatedukketeater-versjon av den norske klassikeren.

Maihaugen kl. 19.30
Folk-rockgruppa Vamp med Øyvind Staveland, Torbjørn Økland, Carl Øyvind Apeland og gjestene Mick O`Brian – uillian pipes (Irland) og festivalmusiker Helen Davies – keltisk harpe

Bjerke gård kl. 18.00 og 19.00
Iceman Is – en konsert der musikerne spiller på instrumenter laget av is. Med Terje Isungset – isperkusjon og vokal, Arve Henriksen – istrompet.

Torsdag 21. februar

First Hotel Breiseth
Dukketeater for de minste

Kulturhuset Banken, kl. 21.00
Musikalsk vintereventyr med Palle Mikkelborg – trompet, i samspill med festivalmusiker Helen Davies – harpe, og Terje Rypdal – gitar

Palle Mikkelborg har vært en grunnstein og en innovatør i det nordiske jazz-miljøet helt siden sin debut i 1960, og ble i 2001 tildelt Nordisk Råds Musikkpris. Han har vært med på et utall album og har mottatt kritikernes lovord, internasjonal anerkjennelse, en rekke priser og er etterspurt på de største jazzfestivalene i verden. Han debuterte på en norsk scene i 1967 og har blant andre samarbeidet med Karin Krog «You must believe in spring», 1974, og Jan Garbarek med albumet «Visions», 1984 og senere albumet «Guamba» med Garbarek og Gary Peacock. Til Vinterspillene kommer Palle med sine to musikalske og estetiske følgesvenner, irske Helen Davies og Terje Rypdal. Med denne trioen kan en vente seg stor variasjon i musikken. Vakker og melodiøs musikk med brede musikalske flater som utstråler evighet, men også insisterende funk og rock. Dette er en unik sjanse til å oppleve tre av verdens mest etterspurte musikere og komponister som fordomsfritt ignorerer alle sjangerbegrensninger og tar publikum med på en musikalsk reise man sent vil glemme.

Bjerke gård kl. 18.00 og 19.00
Iceman Is – en konsert der musikerne spiller på instrumenter laget av is. Med Terje Isungset, ispekusjon og Sidsel Endresen – vokal

Fredag 22. februar

Lillehammer kirke kl. 20 00
Orgelkonsert med den engelske mesterorganisten Dame Gillian Weir

Kulturhuset Banken – kafeen
Nye Ringnesin og A la Carte

á la carte er en vokalgruppe med fire damer fra Gjøvik og Lillehammer. Gruppa har ingen dirigent men har inngått samarbeid med bl.a. Carl Høgseth og Per Husby. I november var á la carte invitert til en prestisjetung korkonkurranse i Tolosa, Spania. Der oppnådde gruppen en 4. plass og klarte dermed å markere seg godt i internasjonalt selskap. Denne gangen samarbeider a la carte med folkemusikkgruppen Nye Ringnesin. Denne gruppa er en av tungvekterne innen gammeldansmusikk her i landet. I tillegg holder de nå flere og flere «rene» konserter med både vokale innslag, eldre folkemusikkformer i tillegg til runddansmusikk.

Kulturhuset Banken – festsalen
«Andersens mysterier» En forestilling av og med Morten Jostad
Arnhild Vik – klaver

H.C.Andersen er eventyrkongen, Danmarks og hele verdens. Men ikke alle er klar over at eventyrene begynte å utkomme forholdsvis sent i forfatterskapet. Før han 30 år gammel sendte ut det første, «Fyrtøyet», hadde han allerede produsert skuespill, dikt, romaner, reiseskildringer og – ja, faktisk – en selvbiografi! Alt dette er representert i «Andersens mysterier». Morten Jostad har tidligere skapt teater om bl.a. Ludvig Holberg og Henrik Ibsen. Men han er nok aller best kjent for sin innsiktsfulle og gripende forestilling over tekster av Søren Kierkegaard: «Øyeblikket». Nå er det altså filosofens samtidige og absolutte motsetning det skal dreie seg om. Der hvor Kierkegaard søker mot ett punkt og én problemstilling, ja, mot «øyeblikket», er H.C.Andersen høyt og lavt og vidt og bredt. Derfor skal alle deler av hans brogede forfatterskap få lov å spille med, så rikt og tilsynelatende motsetningsfullt som det jo er.

Dramatikeren Morten Jostad har valgt ut tekster, oversatt og bearbeidet, og selv skapt en rammefortellling som overrasker og skaper perspektiv. Skuespilleren Morten Jostad spiller ut alle sidene ved dette merkelige diktersinn, og følger H.C.A. fra barneårene i fattigdom til æresborgerens triumf. Tett innvevet i stykket er klavermusikk fra epoken, særlig Robert Schumann, men også av nyere komponister. Arnhild Vik sitter ved flygelet.

Mesnaelva Frozen Waterfall Concert 2002
Draumkvedet med Sondre Bratland på vokal. Statister fra Lillehammer amatørteater. Les mer om denne konserten i artikkelen «Vinterfest med istrompeter» (lenke under).

Maihaugsalen
En & En – to danseforestillinger med danserne Cecilie Lindeman Steen og Øyvind Jørgensen

Lørdag 23. februar

Stortorget – Vintermarked kl. 11.00 – 14.00

Lillehammer kunstmuseum kl. 14.00
Østenfor sol

Kulturhuset Banken – festsalen kl. 18.00
Kammermusikkonsert med Gjøvik sinfonietta og solistene Ernst Simon Glaser – cello, Gunilla Süssmann – klaver og Eirik Raude – perkusjon.

Kulturhuset Banken – festsalen kl. 20.00
Keltiske toner, Helen Davies (Wales) harpe, Pádraigín Ní Uallacháin (Irland) sang, Maire Breathnach (Irland) fele, Mel Mercier (Irland) trommer

Mel Mercier er en av irlands fremste perkusjonister og formidlere av irsk tradisjonsmusikk. Padraigin Ni Uallachain er en av Irlands ledende eksponenter for den traditionelle sangstilen. Hennes opprinnelige språk er gælisk (men hun synger også på engelsk) og hennes musikalske tyngdepunkt ligger i den nordirske sangtradisjonen. Maire Breatnach er kjent fra blant annet Riverdanceshowet og fra sitt samarbeid med en rekke kjente artister som Sinead O’ Connor, Mary Black, Mike Oldfield, Donovan, Dave Gilmour og Sarah Brightman.

Kulturhuset Banken – kafeen
Farmers Marked
Siden starten har Farmers Market spilt på de fleste norske jazzfestivaler og jazzklubber, folkemusikkfestivaler og studentfestivaler. Repertoaret består av høyenergisk musikk, med bulgarsk folkemusikk som hovedinspirasjonsilde. Dette krydres med vestlige elementer, spontane musikalske «distraksjoner» og egne komposisjoner med kjapt tempo og spennende rytmikk. Resultatet blir etter bandets eget utsang «pepsodentisk speed-balkan-boogie med cowboyakkorder».

Mesnaelva Frozen Waterfall Concert 2002 kl.
Draumkvedet med Sondre Bratland på vokal. Les mer om denne konserten i artikkelen «Vinterfest med istrompeter» (lenke under).

Søndag 24. februar

Maihaugsalen kl. 18.00
Operakonsert med solister fra Den Norske Opera; Hilde Haraldsen Sveen, Aina Oldeide, Tor Inge Falch, Jens Olai Justvik, Lillehammer byorkester, Lillehammer operakor, dirigent Terje Boye Hansen.

Utdrag fra blant annet Bizet: Carmen, Mozart: Figaros bryllup og Tryllefløyten, Ponchielli: La Gioconda, Verdi: La Traviata, Borodin: Polovetsiske Danser, Puccini: Tosca, og Franz Lehar: Den glade enke

Kurs hele festivaluken:

22.02 – 24.02
Kurs i keltisk musikk med Helen Davies (wales) harpe, Pádraigín Ní Uallacháin (Irland) sang, Maire Breathnach (irland) fele, Mel Mercier (Irland) trommer. Et samarbeid med Norsk Musikkråd og musikkverkstedsordningen

23.02 – 24.02
Masterclass orgel med Dame Gillian Weir

21.02 – 23.02
Komponerings- og improvisasjonsverksted med Phil Mullen og Paul Bartholomew fra Trinity College, England. Et samarbeid med Rikskonsertene og Oppland Fylkeskommune

20.02 – 22.02
Filmseminar: Iranske filmdager. Er du nysgjerrig på Midtøstens kultur? Nå kan du få et nærmere innblikk i iransk filmtradisjon. Seminaret blir en kombinasjon av forelesninger og filmvisninger. Innledere er blant andre den iranske regissøren Jafar Panahi, Unni Vikan – professor i sosialantropologi og spesialist på kvinner i islam, og Dariush Arai, eksiliraner og ass professor i psykologi.

Konferanse:

21.02 – 22.02
«KULTUR – OPPLEVELSE – NYSKAPING»
En konferanse om kulturbasert næringsutvikling i dag – og i morgen.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.