Styret i Det Norske Operafond har tildelt prisen Augusta Jerwells Premie til sangeren Terje Stensvold.

Terje Stensvold (Foto: Den Norske Opera)

Prisen består av en statuett laget av Dyre Vaa og medfølgende diplom, og tildeles personer som har gjort en betydelig innsats for operasaken i Norge.

Stensvold fikk overrakt prisen av operafondets styremedlem Knut Skram den 15. september, før han gikk på scenen i rollen som Der Wanderer i Den Norske Operas oppsetning av Richard Wagners Siegfried i Oslo konserthus.

Augusta Jerwells Premie ble første gang utdelt i 1959 til Kirsten Flagstad. Siden da har 16 andre personligheter innen norsk opera fått prisen. Blant dem er Bjarne Buntz, Ingrid Bjoner, Åse Nordmo Løvberg og Bjørn Simensen.

Terje Stensvold får prisen først og fremst for sin store innsats ved Den Norske Opera. Siden er enn 70 roller rakk han å gjøre før han pensjonerte seg fra operaen i Oslo.
Prisen er selvfølgelig også en anerkjennelse av den bemerkelsesverdige internasjonale karrieren han har hatt de siste årene.

Om vinneren:

Terje Stensvold har sunget helt fra barndommen av da han var med i Sølvguttene. Han studerte sang i Norge, London, Berlin og Budapest, før han i 1972 ble solist ved Den Norske Opera. Her har han hatt over 70 roller, blant annet Papageno i Tryllefløyten, Bartolo i Barberen i Sevilla, Marcello i La Bohème, Klingsor i Parsifal, Scarpia i Tosca, Escamilio i Carmen, Iago i Otello, en rolle han ble utnevnt til Årets Sanger for, Sharpless i Madama Butterfly og tittelrollen i Evgenij Onegin, Don Giovanni, Gianni Schicci, Den Flyvende Hollender og Figaros bryllup.

Da Terje Stensvold pensjonerte seg etter mer enn 25 år ved Den Norske Opera, fikk han også sitt europeiske gjennombrudd. Det startet med rollen Scarpia i Tosca ved den Skotske operaen og deretter med tittelrollen i Den Flyvende Hollender ved Operaen i Frankfurt. Så fulgte Scarpia i Stuttgart, Den Flyvende Hollender i Wiesbaden og ved Deutsche Oper i Berlin og deretter Balstrode i Peter Grimes, Alfio og Tonio i Cavalleria Rusticana og I Pagiliacchi og Dr. Schoen i Lulu i Frankfurt, Pizarri i Fidelio ved Opera de Monte Carlo og ved La Scala og Der Sprecher i Tryllefløyten ved Covent Garden. For et par år siden spilte Terje Stensvold inn en CD med Den Flyvende Hollender.

Han er nå i ferd med å synge rollen som Wotan i Wagners store Nibelungringen ved Operaen i Stockholm. Sist sesong sang han Scarpia i Tosca, De Wanderer i Siegfried og Wotan i Valkyrien og Rhingullet ved Deutsche Oper i Berlin. I tillegg sang han Pizarro i Fidelio ved Royal Opera House og han sang i Oedipus Rex ved Edinburgh International Festival.

Det er Den Norske Opera som melder dette.

Publisert:

Del: