I perioden 16. til 26. mai vil åtte norske jazzmusikere befinne seg i Kathmandu for å sette opp Edvard Griegs Peer Gynt Suite. Prosjektet er et samarbeid mellom norske og nepalske musikere initiert av Rikskonsertene. Prosjektet kan regnes for en milepæl i jazzens inntog i den nepalske hovedstaden – og storbandkonserter har så godt som ikke tidligere funnet sted i Kathmandu.

Ibsen-jubileet 2006

Norges ambassadør til Nepal, Tore Toreng sier at dette er en spennende viderføring av det pågående musikksamarbeidet mellom Norge og Nepal. Under kunstnerisk ledelse av Frode Nymo skal åtte norske musikere gjennomføre oppsetningen sammen med ni nepalske musikere. Blant dem den eminente saxofonisten og komponisten Shubha Bahaour Sunam og hans besetning på åtte mann.

Grieg komponerte musikken til Henrik Ibsens skuespill ”Peer Gynt” og den ble senere gitt jazzarrangement av Duke Ellington. En norsk storbandversjon arrangert av Helge Hurum framføres i Kathmandu som en del av markeringen av Ibsen-året.

Bakgrunn for prosjektet
Rikskonsertene inngikk i 2005 en avtale om et 5-årig musikksamarbeid med Music Nepal. Formålet med samarbeidet er å styrke og stimulere musikklivet i Nepal med musikkopplæring som et særlig prioritert område. I løpet av våren vil en splitter ny musikkskole stå ferdig i den nepalske hovedstaden til glede for barn og ungdom som ønsker å lære seg å spille både tradisjonell musikk og vestlig, klassisk musikk.

Et annet eksempel på samarbeidet er deltakelsen til den norske jazztrioen ”Solid” i fjor på Kathmandu Jazz Festival. Og nå alstå, samspill mellom unge, norske musikere og nepalske musikere.

Musikerne
Fra Norge deltar: Åslaug Klingen (saxofon), André Kassen (saxofon), Morten Øya (bass), Steinar Løberg Værnes (trompet). Alle studenter ved Høgskolen i Agder.

Øyvind Mathisen (trompet) går på musikklinja ved Vågsbygd videregående skole, Håvard Kittilsen (trombone) er uteksaminert fra HiA, Jørn Øien (keyboard) er assisterende kunstnerisk leder , Frode Nymo (kunstnerisk leder), Dag Olaf Aastebøl (lydtekniker) og Eva Hannisdahl Bjørn-Hansen (turnéleder) fra Rikskonsertene. Og i tillegg, ni nepalske blåsere.

Konserter

22. mai: Ambassadørens Residens, Kathmandu
23. mai: BICC Conventional Centre
24. mai: Bhasantapur Durbar Square

Publisert:

Del: