Den Norske Operas styre har i ansatt skotske Paul Curran som operasjef. Curran er ansatt på åremål i en femårsperiode. Han tiltrer i stillingen 1. januar 2009. – Paul Curran kommer fra en kultur med et stort slektskap med vår egen, samtidig som han er gjennomført multikulturell i sin orientering og sine oppfatninger, sier direktør Remlov om dette valget av ny operasjef.

Operaen i Bjørvika - Snøhetta illustrasjon

Fra 1.januar 2009 får Den Norske Opera en ny organisasjonsmodell med administrerende direktør Tom Remlov som øverste leder og med operasjef, ballettsjef og musikksjef som kunstneriske ledere med repertoaransvar for hvert sitt felt.

Påtroppende administrerende direktør Tom Remlov har hatt som sin primære oppgave å finne en egnet kandidat til stillingen som ny operasjef. Valget falt på skotten Paul Curran.

Internasjonalt anerkjent

Remlov uttaler om dette valget:

— På grunn av den nye organisasjonsmodellen har de kunstneriske kvalifikasjoner vært bestemmende for valg av operasjef. Paul Curran er en internasjonalt anerkjent operaregissør med stor bredde i sitt arbeid, og han er klar i sin oppfatning om at det ved Den Norske Opera skal skapes noe unikt og nytt. I tillegg vil operarepertoarets omfang kreve stor administrativ forståelse og gode lederegenskaper, våre internasjonale visjoner vil kreve et operativt nettverk og forventningene hos vårt hjemmepublikum vil kreve lyst og evne til aktiv medvirkning i norsk samfunnsliv.

— Paul Curran fyller alle disse kravene. Han kommer dessuten fra en kultur med et stort slektskap med vår egen, samtidig som han er gjennomført multikulturell i sin orientering og sine oppfatninger, sier direktør Remlov.

— Spennende utfordring

Paul Curran uttrykker glede over å begynne jobben i det han omtaler som verdens flotteste nye operabygg:

— Norge og Skottland har mye til felles, både som nasjoner og kulturelt, og med min lidenskap for opera og kjærlighet til Skandinavia, kunne jeg ikke ha ønsket meg en mer spennende utfordring, kunstnerisk så vel som personlig. Jeg gleder meg til å ta Den Norske Operas kompani til et nytt stadium i verdens flotteste nye operabygg, sier Curran.

Paul Curran (42) kommer fra Glasgow. Han er opprinnelig utdannet danser fra London og Helsinki, og har blant annet jobbet som danser i Scottish Ballet.

Han er utdannet regissør ved The National Institute of Dramatic Art i Sydney, og har gjort operaoppsetninger som Tannhäuser ved La Scala i Milano, Daphne ved La Fenice i Venezia, Peter Grimes ved operaen i Santa Fe, A Midsummer Night’s Dream ved Pittsburgh Opera og Central City Opera i Denver, Mirandolina ved Wexford Opera Festival og Il Trovatore ved operaen i Tokyo.

Sist sesong regisserte han Lucia di Lammermoor i Halle, Lady Macbeth of Mtsenks ved Canadian Opera Company, Tosca i St. Petersburg og La Bohème ved operaen i Santa Fe. I 2006 inngikk Curran en tre-produksjonskontrakt med the Chigago Lyric Opera. Andre fremtidige oppdrag er I Puritani i Bologna, Nürnberg og Tokyo, Otello for Welsh National Opera og et nyskrevet verk for Metropolitan Opera.

Det er den Norske Opera som melder dette.

Publisert:

Del: