Det ferdigbookede programmet til Øyafestivalen ble lansert på Spasibar mandag. Dette skjedde til pumpende rytmer fra støybandet Noxagt, som var ett av de åtte siste bandene som ble klare til Øyafestivalen 2006. Lanseringens store overraskelse var Yoko Ono, som kommer til Oslo og Øya for å gjøre sin eneste festivalopptreden i Europa i sommer. Med offentliggjøringen av disse og KILLL, Pirate Love, Jaga Jazzist, Brut Boogaloo, Cables, Magnus Hængsle, TOY og Deaf Center, er bookingen til årets Øyafestival dermed fullført.

Noxagt @ Charlies Bar (foto: Tor Erik Schrøder)

Av Carl Kristian Johansen

Yoko Ono er booket til lørdag 12. august, og spiller da samme dag som blant annet Beck, Marit Larsen, Susanna & the Magical Orchestra, The Whitest Boy Alive, Kieran Hebden & Steve Reid og Knutsen & Ludvigsen. KILLL og Noxagt ble også presentert som to av de åtte siste bandene mandag, og spiller på samme dag som Yoko Ono.

Yoko Ono var i Oslo i fjor i forbindelse med en utstilling på Astrup Fearnley. Ono har tidligere spilt på festivalene All Tomorrows Parties og Arthur Festival i USA. Konserten på Øyafestivalen blir hennes eneste i Europa denne sommeren.

Yoko Ono har vært involvert i kunst- og performancescenen i New York siden 60-tallet. Hun har spilt inn en rekke plater med sin avdøde ektemann John Lennon, og hun har også spilt inn plater på egenhånd.

I et presseskriv fra festivalen siteres Gunnar Kvaran, direktør ved Astrup Fearnley Museum of Modern Art:

“Yoko Ono har i de siste femti årene – som en av svært få kvinner – vært ledende innen eksperimentell og avantgardekunst på verdensbasis. I sitt

verk har hun stilt spørsmål ved de idémessige prinsippene bak kunstverket, publikums deltakelse i frembringelsen og den materielle realiseringen av det; kunstgjenstandens flyktighet og de-sanktifiseringen av den. Hun har skapt en annen type relasjon til publikum ved å invitere dem til å spille en aktiv rolle i skapelsen av og den kreative prosessen i kunstverket. I Yoko Onos kunst møtes to kulturelle verdener – den østlige og den vestlige kulturen – som utvider, styrker og opphøyer hverandre i en kontinuerlig nyskapning”.

Utover Yoko Ono, Noxagt og KILLL, ble også Pirate Love i går bekreftet til lørdag 12. august. Videre fra gårsdagens liste finner vi Jaga Jazzist, Brut Boogaloo, Cables, Magnus Hængsle, TOY og Deaf Center.

Festivalen presenterer disse artistene på følgende måte:

Jaga Jazzist var et av banda som spilte på den første Øyafestivalen i 1999. Siden dengang har bandet nådd ut til publikum over hele Europa. Musikalsk representerer de stor variasjon og veksler mellom elementer man kjenner fra rock, jazz og elektronika. Sleazenation var noe mer breiale og kalte Jaga Jazzists sound ”like Charles Mingus with The Aphex Twin up his arse”.

— Nå kommer endelig debuten til Brut Boogaloo. Etter den slagferdige EPen Do the Boogaloo er det mange som har venta i spenning i årevis. Medlemmer har kommet og gått og i dag er det kun frontfigur Henning Solvang igjen fra startbesetningen. Han leder Brut Booglaoo like stødig som han gjør med de mer kjente rockerne i Thulsa Doom. På Øyafestivalen og på fullengderen When the Dog Takes Over får du fet og svingende rock med klare linjer

tilbake til 70-tallet og den gode hardrockens glansdager.

— Fire unge jenter, et par gitarer, bass og trommer er rammene for Oslobaserte Cables. Innholdet er tøff rock’n’roll med hint til punk og klassisk hardrock. Med EPen Oh La La… og et knippe svært underholdende konserter har de imponert mange av hovedstadens barskeste rockere.

Magnus Hængsle var tidligere en del av det svært lovende poporkesteret The Turns, som noen kanskje fikk med seg på Øyafestivalen for noen år siden. Ved siden av bandvirksomhet starta han i 2002 det første arbeidet med ei soloskive. Nå er plata så å si klar og vil bli utgitt på Forward Records. Her vil du finne en herlig kombinasjon av klassisk pop og myk soul som du kan nynne på i solskinnet.

— Disse skitne piratene blander Johnny Thunders og nyere punkinspirasjon med gamle skeive gitarlyder som slekter på surf og rockabilly. Pirate Love kan være bandet som røsker tak i Oslorocken og gir den et par kjappe kilevinker. Dette er punkrock’n’roll slik det er meningen det skal låte. Utvalgte platebutikker fører deres debut, en vinylsingel som ble utgitt i vår.

KILLL spilte en av sine få konserter på Øyanatt i fjor. I år er de tilbake med utendørskonsert og nok en L i navnet. I bandet finner du ansikter du kanskje har sett i Jaga Jazzist, JR Ewing, Single Unit og NoPlaceToHide. Disse banda har gjort det vanskelig for medlemmene å treffes på scenen særlig hyppig. Når de kommer sammen som KILLL spiller de ekstrem musikk som ligger et godt stykke unna resten av dagens norske rockescene. Dette er rått, støyende og kompromissløst på en oppsiktsvekkende måte.

— Støyguruene i Noxagt har siden sin forrige utgivelse byttet ut bratsj med barytongitar. Dette er ikke et forsøk på å nå mainstream og trioen bli fortsatt sett på som han litt spesielle fyren bakerst i klasserommet i støyrock-klassen. Noxagt låter ikke som noen andre, og må egentlig oppleves fremfor å beskrives.

TOY spiller musikk for alle som minst én gang i livet har sett barne-tv. En dæsj Nintendo 64-musikk blandes godt med søte japanske poptoner, eltes inn med litt heismusikk og toppes med fullstendig sjangeranarki. Resultatet er vindskjev barnemusikk i dansbar utgave!

— Lyden av sommerkveld og grytidlig morgen, en lydcollage av natur og ro. Klassisk musikk inspirert av filmmusikk møter elektroniske lyder, små knitrete lydklipp og en helhetlig tanke om å lage stemningsfull musikk. Lyden av Deaf Center er lyden av film.

Øyafestivalen presenterer også stumfilmkonsert som en del av programmet til ØyaKino. Det er Serena Maneesh som spiller musikk til Guy Maddins “Dracula: Pages From a Virgins Diary”. Stumfilmkonserten foregår på Eldorado kino onsdag 8. august.

Øvrige filmer på ØyaKino er “Block Party” av Michell Gondry (2005), “Reprise” av Joachim Trier (2006), “Gasolin’” av Anders Østergaard (2006), “Leonard Cohen: I’m Your Man” av Lian Lunson (2005). Programmet vil bli komplett senere.

For komplett program, og alle detaljer rundt ØyaKino, klubbdagene og stumfilmkonserter, besøk Øyafestivalens hjemmesider.

Publisert:

Del: