Tirsdag 6. januar var det avslutningskonsert for Deutsch-Skandinavische Jugend-Philharmonies 28. orkesterakademi. Kunstnerisk leder og dirigent Andreas Peer Kähler hadde satt sammen en konsert hvor temaet var Peer Gynt. Orkesteret framførte Peer Gynt-musikk av Edvard Grieg, Duke Ellington, Alfred Schnittke og Harald Sæverud, og i tillegg kom Peer Gynt-improvisasjoner av Ragnar Heyerdahl med den norske trioen Sturm und Drang, som fkk en enorm mottakelse i Philharmonie Berlin fra over 2000 tilhørere, melder Dagfinn Koch til Ballade fra Berlin.

Sturmund Drang

Av Dagfinn Koch, Lübeck

Trioen Sturm und Drang utgjøres av Ragnar Heyerdahl (fiolin), Svein Haugen (kontrabass) og Eilif Moe (gitar). De to førstnevnte er til daglig ansatt i Oslo Filharmoniske Orkester. Trioen har også vært lærere under orkesterakademiet.

Ragnar Heyerdahl har en fandenivoldsk – ja nesten besatt scenepresens, som avspeiles i hans spill. Jeg så for meg Fossegrimen, og orkesterets manager Axel Bruch foreslo at det var Fossegrimen og Adrian Leverkühn i en og samme person.

Med tanke på det omfattende programmet og den korte prøvetiden, gjorde orkesteret en god figur. Skuespilleren Daniel Morgenroth knyttet det hele sammen med tekstutdrag satt sammen av dirigenten. Sopranen Anna-Clara Carlstedt som blant annet har studert i Oslo, sang ”Solveigs sang” av både Grieg og Sæverud.

Til stede under konserten var forøvrig også Norges ambassadør i Tyskland Bjørn Tore Godal, som hilste orkesteret og publikum. Orkesterkurset var også støttet av Norsk komponistforening.

Etter konserten var det fest i en restaurant på Potsdamer Platz, hvor Sturm und Drang også hadde med sine instrumenter. Det ble en lang natt, eller en tidlig morgen, i Berlin.

Publisert:

Del: