Onsdag fremfører Øyonn Groven Myhren 700 år gamle ballader fra Oslo

Øyonn G. Myhren 07/Foto: Varden/Halvor Ulvenes

Oslo er den nordiske balladetradisjonens arnested, beretter Øyonn Groven Myhren, som onsdag denne uken inviterer til konsert i Oslo Ladegård.

Med tanke på de rike tradisjonene ellers i landet kan tradisjonsstoff fra Oslo oppleves eksotisk. Imidlertid har Myhren valgt å sette fokus på materiale herfra og funnet fram til 700 år gamle ballader med direkte referanse til Oslo Middelalderby. Friskt, freidig og fengende, lover Oslo-kvederen.

Myhren har den siste tiden figurert i pressen med et stort og målrettet engasjement for Oslos gamleby, Nordens mest sammenhengende mellomalderområde etter Visby, og konserten kan slik sett sees i lys av dette.

– Det er viktig at dette området forblir en helhet, både for at vi skal forstå Middelalderbyen, men også fordi området er et viktig rekreasjonsområdet for oss som bor her. Det er tett her i Gamlebyen, og veldig mange bruker området, sier Myhren til Østkantavisa om planene om å bygge et nytt Kulturhistorisk museum i middelalderparken.

Øyonn Groven Myhren regnes blant våre fremste folkemusikere i dag, og har flere førstepremier fra Landskappleiken. I 1997 ble hun tildelt Sagaprisen for sin kveding. Hun trakterer også lyre og seljefløyte. I tillegg til den norske folkemusikken, har hun arbeidet mye med middelaldermusikk, blant annet gjennom bandet Aurora Borealis. I 2001 gav hun ut CD-en «Nivelkinn» i samarbeid med Odd Nordstoga, og med tekster av Aslaug Vaa. For den fikk de Spellemannprisen 2002 i klassen folkemusikk/gammaldans. Groven Myhren har også arbeidet som skuespiller ved Det Norske Teatret, Riksteatret og Hordaland Teater.

Øyonn Groven Myhren er datter av kvedaren og litteraturforskeren Dagne Groven Myhren og spellemannen og språkviteren Magne Myhren. Hun er barnebarn av Eivind Groven.

Konsert i Oslo Ladegård onsdag. 24. september kl. 20:00
Dette i følge en pressemelding.

Publisert:

Del: