Oslogutten Benjamin Isachsen (14) har skaffet seg en original sommerjobb. Han har lenge båret på en drøm om å få være med i guttekoret i Salisbury Cathedral. Denne sommeren gikk guttedrømmen i oppfyllelse. – Er det noe du ikke får bruk for her, Benjamin, så er det dine norskkunnskaper!, sa Head of Music David Hall til Isachsen under prøvesyngingen for Salisbury Cathedral Choir. Isachsen blir til avslutningskonserten på Southern Cathedrals Festival den 22. juli.

Benjamin Isachsen (2) 2007

Til vanlig går Benjamin på ungdomsskolen på Kristelig Gymnasium. På fritiden synger han blant annet i Oslo Domkirkes Guttekor – hvor han begynte allerede som 5-åring. Sin unge alder til tross har han allerede blitt beskrevet som en av landets fremste guttesopransolister.

I juni reiste han til England for å prøvesynge for Salisbury Cathedral Choir. Planen var at om han kom inn skulle han være der i fire sommeruker og følge undervisningen på kostskolen. Prøvesyngingen var nåløyet. Salisbury Cathedral Choir er en prestisjetung skole, hvor elever står i kø for å få plass. Prisen for fire ukers deltakelse er høy – sett med norske øyne: kr. 30.000.

En søndag for noen uker siden troppet Benjamin opp for å overvære Evensong i katedralen. Deretter skulle han synge for Head of Music, David Hall. Siden gutten nylig var solist i Haydns Kleine Orgelmesse med Oslo Domkirkes Guttekor, startet han med å fremføre Benedictus fra dette verket. Den meget formelle Head of Music slo av midt i solopartiet med et lite “utmerket”, og spurte om Benjamin også kjente til noen britiske komponister. Det gjorde han. Han fikk en note i hånden, som viste seg å være et verk han hadde vært solist i før, noe som gjorde det mulig å musisere.

Til slutt fikk han notene på en hymne som var blitt sunget i den foregående Evensong. Dette stykket var totalt ukjent for ham, men han så raskt at det var noe kjent med teksten, og fortalte mr Hall at han i hvert fall kunne teksten på norsk, hvorpå Head of Music repliserte:

— Er det noe du ikke får bruk for her, Benjamin, så er det dine norskkunnskaper!

Etter at prøvesyngingen var gjennomført sa en litt mindre formell Mr. Hall at dette var helt uventet og eksepsjonelt. Benjamin kunne synge alt det hans korister kunne – til og med alt det korets sopransolist gjorde. Dette var første gang en utlending hadde kommet og sunget seg rett inn i koret.

Dette var historisk. Det er høyst uvanlig å komme rett inn i koret; de fleste må stå på venteliste. Benjamin ble ønsket velkommen til koret og skolen, og innstendig bedt om å utvide sitt opphold til seks uker, slik at han kunne være med på korets CD-innspilling og Southern Cathedrals Festival, verdens største kirkemusikkfestival. Det ville Benjamin selvfølgelig gjerne, men det var en liten hake ved det: Han visste ikke om han hadde råd til å dekke utgiftene for de to siste ukene. Da fikk han beskjed om at han hadde sunget seg forbi det problemet, han trengte bare å betale for kosten. Skoleoppholdet dekket han med sin sang!

Nå synger Benjamin hver dag i koret og følger skolens undervisning i en del fag. Han blir til avslutningskonserten på Southern Cathedrals Festival den 22. juli.

Publisert:

Del: