Under Oslo Jazzfestival har Blå skrudd sammen et program med noe av det ypperste innen moderne jazz, elektronisk musikk og post-rock. Arrrangørene selv er særlig stolte over å ha fått en eksklusiv konsert med Tortoise i samarbeid med jazzveteran Fred Anderson, men ellers kryr det også med godbiter for alle som interesserer seg for et bredt spekter av rand-musikk. Også de norske innnslagene er sterke, med navn som Biosphere, Information, Jaga Jazzist (bildet), Paal Nilssen-Love og Alexander Rishaug.

Jaga Jazzist

Det starter solid allerede mandag 5. august, da de to svenske gruppene the (International) Noise Conspiracy, som også spiller under årets Quart Festival, møter Jonas Kullhammar Quartet. Blå og Oslo Jazzfestival beskriver selv møtet som en forening av noen av Sveriges største musikere innen så forskjellige genre som punk og progressiv jazz. Kullhammar betegnes som en 23 år gammel musikalsk rundbrenner, som denne kvelden spleises med fem politisk aktive garasje- og soul-punkere fra samme land.

Tirsdag 6. august kommer engelske Four Tet, som er enmannsprosjektet til Kieran Hebden, som for noen også vil være kjent fra post-rock/jazz/electronica-bandet Fridge. Four Tets uttrykk bygger på det elektroniske så vel som det organiske, og soundet omtales av kjennere som ”varmt, vakkert, lekkert og melodiøst”. Samme kveld blir det et sterkt finsk-norsk innnrykk i form av Paal Nilssen-Love (trommer), Raoul Björkenheim (gitar) og Ingebrigt Håker-Flaten (bass). Til sammen utgjør de Scorch Trio, som omtales som ”en gitartrio i høyspenn.” I vår slapp de debutalbumet sitt på Rune Grammofon.

7. og 8. august går under banneret ”Thrill Jockey presenterer.” Chicago-baserte Thrill Jockey omtales av svært så begeistrede arrangører som ”et av verdens mest innovative, spennende og innflytelsesrike plateselskaper”, og senteret for det ofte svært så interessante sekkebegrepet post-rock. Konsertene er eksklusive Europa-konserter, og er satt sammen av selskapets sjef Bettina Richards i samarbeid med det spennende Blå-prosjektet NO. Onsdag blir det først konsert med Chicago Underground Duo, som er et splint-prosjektil av Chicago Underground Quartet, der Rob Mazurek fra Isotope 217 på kornett og elektronikk står sentralt. Samme kveld blir det også konsert med Brokeback, alias Douglas McCombs fra blant andre Tortoise, som denne kvelden har med seg Mary Hansen fra Stereolab. Brokebacks musikk beskrives som svevende, vakker, melodiøs, mystisk og filmatisk.

Torsdag 8. august er det klart for den 73 år gamle jazzmannen Fred Anderson fra USA, som spiller for første gang i Norge. Tenorsaxofonisten var med på å starte det innflytelserike AACM (Association for the Advancement of Creative Musicians), og driver også klubben Velvet Lounge i Chicago, som har blitt et samlingspunkt for jazzscenen der. Denne kvelden vil jazzlegenden spille sammen med svært respekterte Tortoise, som ofte regnes som selve symbolet på den genre-blandende post-rocken. Konserten på Oslo Jazzfestival er bandets eneste konsert i Europa i sommer. I tilegg til konsertene vil det bli DJ-sett og verdenspremiere på en film laget i anledning Thrill Jockeys 10-års jubileum.

Fredag 9. august er det duket for Biosphere, alias Geir Jenssen, som nettopp har gitt ut den meget imponerende og modne CDen ”Shenzhou” på Touch/Beatservice, der den norske elektronika-pioneren henter det meste av lydmaterialet fra det klassiske komponisten Debussy. På denne sjeldne oppptredenen vil Jenssen også dele scene med den fine techno-elektronika-duoen Information, som består av Per Henrik Svalastog fra Tromsø og Jørgen Knudsen fra Bergen. Årets ”Biomekano” er deres tredje album, og det første for Rune Grammofon. De har utover plater og konserter også gjort musikk for teater, film, dans, performance, kunst og fjernsyn.

Lørdag 10. august er det Oslo-etiketten Smalltown Supersound som skal presentere et knippe av sine artister, der valget har falt på Jaga Jazzist, Sir Dupermann (aka Jørgen Træen) og Alexander Rishaug. Jaga Jazzist har fått svært mange sterke omtaler i utlandet i det siste, og har nettopp avsluttet arbeidet med sitt nye album, som blir sluppet i slutten av september. Sir Dupermann er soloprosjektet til Norges produsent Jørgen Træen, som blant annet har stått bak produksjonen til artister som Jaga Jazzist, Sondre Lerche, Kaizers Orchestra, Sister Sonny, Monopot og mange flere. Siden januar har Træen oppholdt seg i London, hvor han har spilt inn sitt kommende album med planlagt utgivelse på Smalltown Supersound i begynnelsen av september. Musikken beskrives som ”leftfield” elektronisk, og sies å ligge et sted mellom Autechre, Aphex Twin, Carsten Nicolai og Pan Sonic.

Alexander Rishaug tilhører den nye og fremadstormende scenen for europeisk elektronika, og er også kjent fra trioen Arm. Han har i tillegg samarbeidet med folk som Håkon, John Hegre og Lasse Marhaug, og ga tidligere i år ut det svært fine albumet ”Panorama”.

Og nettopp en panorama-utsikt over mye av det mest innovative og spennende i musikkens verden, er vel det som Blå og Oslo Jazzfestival tilbyr deg denne hektiske uken i august.

Publisert:

Del: