Subtonic, The Core, Ketil Gutvik med Håkon Kornstad, Juhani Aaltonen Trio og Christina Bjordal Band er noe av beholdningen når Herr Nilsen åpner dørene for den 40. utgaven av Oslo Jazzfestival. På Håndverkeren kan du bl.a. høre Brian KellockTrio med Herb Geller og Jan Erik Kongshaug med Knut Riisnæs, før stjernelaget Totti Bergh, Mark Shane, Jacob Fischer, Keter Betts og Tom Olstad avslutter årets konsertserie. Til scenen på Stortorvet Gjæstgiveri kommmer bl.a. Magnolia Jazzband, Big Chief Jazzband og Ytre Suløens Jass-ensemble.

Ketil Gutvik (stor)

Herr Nilsen, CJ Hambros plass 5

TIRSDAG 10 AUGUST KL. 22.00

Subtonic
Subtonic ble startet våren 2002 og er et av to band som nyter godt av Oslo Jazzfestivals satsing på unge talenter i samarbeid med Statoil. Musikken som skrives av alle bandmedlemmene, er inspirert av den amerikanske jazztradisjonen med sine fastlagte former og den europeiske retningen med et mer åpent forhold til det musikalske lydbildet. I år dukker Subtonic opp på festivalen for tredje år på rad, men debuterer denne gang med ny vokalist, Julie Dahle Aagård som har skrevet de fleste av bandets tekster. Varm vokal, sterke melodier og et kraftfullt komp karakteriserer Subtonic.

ONSDAG 11 AUGUST KL. 22.00

The Core featuring Per ”Texas” Johansson og Tony Malaby
The Core ble etablert med utgangspunkt i det særdeles produktive miljøet ved jazzlinjen i Trondheim. Bandet består av Kjetil Møster på saksofoner, Erlend Slettevold på piano, Steinar Raknes på bass og Espen Aalberg på trommer. Sammen serverer disse guttene energisk, hardtslående jazz i John Coltrane-tradisjonen. I anledning Oslo Jazzfestival skal The Core spille sammen med Sveriges helt enestående og toneangivende treblåser Per ”Texas” Johansson og en av New Yorks unge stjerneskudd Tony Malaby som trakterer tenorsaksofon. Dette blir en kraftkveld.

TORSDAG 12 AUGUST KL. 22.00

Ketil Gutvik F E M featuring Håkon Kornstad
Sommeren 2003 kom Ketil Gutvik (gitar), Håkon Kornstad (tenorsaksofon), Klaus Ellerhausen Holm (altsaksofon), Ole Morten Vågan (kontrabass) og Andreas Bye (trommer) sammen og dannet Ketil Gutvik F E M. Dette unge stjernelaget setter gitartrioens sound i sentrum og beveger seg gjennom et landskap der komponert musikk både er kontraster til og knagger mellom frie, improviserte strekk. Gitarist og komponist Ketil Gutvik har herjet vilt på Oslos flora av jazzscener siden starten på nittitallet og er blant annet kjent fra Presence, The Quintet og Marvin Charles Trio.

FREDAG 13 AUGUST KL. 22.00

Juhani Aaltonen Trio
Med platen Mother Tongue gjorde Juhani Aaltonen (alt- og tenorsaksofon/fløyte) et aldri så lite comeback på den finske jazzscenen i fjor. Opprinnelig sterkt inspirert av John Coltrane, er Aaltonen en veteran innen finsk jazz som selv har vært forbilde for flere generasjoner finske saksofonister. Med seg i trioen som kommer til Oslo, har han Uffe Krokfors på bass og Tom Nekljudow på trommer. Juhani Aaltonen er godt kjent i det norske jazzmiljøet og har blant annet spilt med Arild Andersen, Jan Erik Kongshaug og Knut Riisnæs. Dette er en energisk og tidvis rastløs trio som leverer varene med lidenskap og erfaring.

LØRDAG 14 AUGUST KL. 16.00

Christina Bjordal Band
Vokaljazztalentet Christina Bjordal har tatt Norge med storm. Hun har bakgrunn fra gospelkor og startet sitt første jazzband i 1997. Christina Bjordal Band har sitt utspring i Haugesunds jazzmiljø og har etter hvert blitt en lokal institusjon. Bandet griper lytteren umiddelbart med varm og leken vokaljazz av sjeldent merke. I tillegg til Bjordal består bandet av pianist Svein Olav Herstad, bassist Kjetil Lunde og trommeslager Erling Sande.

LØRDAG 14 AUGUST KL. 22.00

Paul Towndrow med Håvard Wiik, Mats Eilertsen og Thomas Strønen
Skotsk jazz er i rask utvikling, og i samarbeid med Edinburgh Jazz Festival presenterer Oslo Jazzfestival et utvalg skotske jazzmusikere under årets festival. Den lovende altsaksofonisten Paul Towndrow hylles av skotsk presse og har gjort seg bemerket i hjemlandet. Med George Garzone og Joe Lovano som læremestre, har Towndrow utviklet en egen, selvsikker spillestil som kommer rett fra hjertet. Han er invitert til hovedstaden for å samarbeide med et knippe av Norges dyktigste unge jazzmusikere: Håvard Wiik på piano, Mats Eilertsen på bass og Thomas Strønen på trommer.

——————- ——————— —————————–

Håndverkeren, Rosenkrantzgt. 7

TORSDAG 12 AUGUST KL. 21.00

Brian KellockTrio feat. Herb Geller
Musikernes musiker Herb Geller er tilbake på Oslo Jazzfestival. I fjor tok han Oslo med storm sammen med Jørn Øien Trio, og i år deler han scenen med Skottlands Brian Kellock Trio. Pianisten Brian Kellock er en av Skottlands fremste jazzmusikere, og i fjor ble han kåret til årets jazzmusiker på øyriket av BBC. Herb Geller har røtter i USAs vestkystjazz og har spilt med mange av jazzens store navn opp gjennom årene som Chet Baker, Max Roach og Dinah Washington. Brian Kellock og Herb Geller har samarbeidet tidligere, og denne kvelden får publikum garantert nyte vakker og energisk mainstream jazz.

FREDAG 13 AUGUST KL. 21.00

Jan Erik Kongshaug Kvartett feat. Knut Riisnæs
Trollmann på lyd, gitarist og komponist Jan Erik Kongshaug kommer i kvartettformat sammen med eminente Knut Riisnæs (tenorsaksofon), og med seg i bagasjen har Kongshaug den kritikerroste utgivelsen All These Years. Han debuterte som musiker allerede på 60-tallet, og parallelt med musikerkarrieren er han blitt en av verdens mest anerkjente lydteknikere med over 700 plateutgivelser på ECM bak seg. Prisbelønte Knut Riisnæs har vært aktiv i norsk jazzliv siden tidlig på sekstitallet og har spilt med en lang rekke toppnavn som John Scofield, Adam Nussbaum og Red Holloway. Her serveres varm, lyrisk jazz med groove.

LØRDAG 14 AUGUST KL. 21.00

Totti Bergh, Mark Shane, Jacob Fischer, Keter Betts og Tom Olstad
Et stjernelag avslutter årets konsertserie på Håndverkeren. Tenor- og sopransaksofonist Totti Bergh kan vise til en mannsalder i jazzens tjeneste og har blant annet mottatt Buddyprisen, Oslo kommunes kunstnerpris og Oslo Jazzfestivals pris. Sammen med USAs pianist Mark Shane som bl.a. har spilt med Benny Goodman og Scott Hamilton, og bassist Keter Betts kjent fra sin tid med Ella Fitzgerald, Danmarks gitarist Jacob Fischer som spiller fast med Svend Asmussen, og vår egen Tom Olstad på trommer, gir Bergh publikum mainstream jazz i internasjonal toppklasse.

————————- ———————- ——————————
Stortorvets Gjæstgiveri, Grensen 1

ONSDAG 11 AUGUST KL. 21.00

Magnolia Jazzband

TORSDAG 12 AUGUST KL. 16.00

Aspheim Oldtimers 25 år feat. Antti Sarpila
Aspheim Oldtimers feirer 25 års virksomhet i 2004, og Oslo Jazzfestival skal være vertskap for jubileumskonserten til denne institusjonen i Oslos jazzliv. Med Gerhard Aspheim i spissen, er Aspheim Oldtimers en sjelden kilde til kunnskap og underholdning. Dette jubileet markeres sammen med saksofonisten Antti Sarpila fra Finland. Knapt 20 år var Sarpila en ettertraktet musiker verden over, og i dag har han blant annet nær 60 plateinnspillinger bak seg. Han har gjestet Oslo Jazzfestival flere ganger, og publikum kan glede seg til dette gjensynet med en av Finlands store sønner.

TORSDAG 12 AUGUST KL. 21.00

Duke Heitger’s New Orleans Jazzband
Dette er et stjernelag fra New Orleans med Duke Heitger på trompet, Bob Havens på trombone, Evan Christopher på klarinett, Steve Pistorius på piano og Lars Edegran på banjo sammen med to av Norges fremste musikere innen tradisjonell og swing jazz: Christian Frank på bass og Per Frydenlund på trommer. Duke Heitger er født i 1968 og har vært en sentral figur i jazzmiljøet i New Orleans de senere årene. Han har bidratt til utallige plateinnspillinger, men fikk sitt virkelige gjennombrudd på 1990-tallet sammen med Banu Gibson’s New Orleans Hot Jazz. I 2002 ga han ut sin første plate under eget navn, Rhythm Is Our Business.

FREDAG 13 AUGUST KL. 16.00

Certains L’Aiment Chaud
Fem jenter i en jazzkvintett hører absolutt med til sjeldenhetene – i hvert fall innen 20- og 30-talls jazz. Certains L´Aiment Chaud eller Some Like It Hot i engelsk oversettelse, er en kvintett med 5 franske jenter som startet så tidlig som i 1984. Bandet ble en sensasjon i Mellom-Europa, og i 1992 ble kvintetten tildelt det franske jazzakademiets høythengende Sidney Bechet-pris. En kvintett som har gjort seg fortjent til en slik hedersbevisning har naturlig nok hentet sitt repertoar fra tonekunstnere som Fats Waller, Jelly Roll Morton og nettopp Sidney Bechet. Alt stilriktig fremført med ekte innlevelse, eleganse og glede. Som bandets navn tyder på: Dette er HOT!

FREDAG 13 AUGUST KL. 21.00
4 band på 2 scener

Duke Heitger’s New Orleans Jazz Band
Se over for omtale.

Big Chief Jazzband
Big Chief Jazzband er Europas eldste tradjazzband, og 2 av bandets opprinnelige medlemmer fra 1952, trompeter Eivind Solberg og bassist Bjørn Pedersen, er fremdeles en del av besetningen. Det finnes knapt en festival eller jazzklubb i Norge som ikke har hatt Big Chief Jazzband på programmet, og det er få band i Norge som viser en mer ekte spilleglede enn disse veteranene. I tillegg til Solberg og Pedersen fyller Harald Bergersen (klarinett/saksofon), Ole Reitan (trombone), Arild Berger (piano) og Olav Gustafsson (trommer) plassene i Big Chief Jazzband. Dette er ubestridte enere innen tradisjonell jazz.

Dr. Bekken
Dr. Bekken, eller Tor Einar, Bekken spiller groovy og original pianoblues i tradisjonen etter Professor Longhair, James Booker og Dr. John. Bekken er ikke bare en av Norges fremste eksponenter for pianobluesstilen, men er også en opplevelse live med sine egne småfrekke låter. En konsert med Dr. Bekken er uten tvil et minne for livet. Med hovedfag i musikk og fordypning i pianotradisjonene fra New Orleans, er innsikten og innlevelsen upåklagelig. Han spiller like gjerne alene som med band, og her får publikum gleden av å oppleve en solokonsert.

Christiania 12 feat. Mark Shane
Christiania 12 serverer genuin jazz fra 1920- og 30-årene. Dette dyktige ministorbandet har et repertoar med originalstoff fra jazzens første storhetstid og spiller klassikere av blant annet Louis Armstrong, Fletcher Henderson og Duke Ellington. Bandet har spilt med en lang rekke internasjonale størrelser, og i år er det USAs store pianist Mark Shane som får gleden av å samarbeid med dem. Shane har spilt på festivaler og i konserthus verden over og er også kjent for sitt arbeid innen film og tv. Her får publikum oppleve en konsert med musikk som tilhører jazzens arvesølv.

LØRDAG 14 AUGUST KL. 14.00

Christiania Jazzband feat. Duke Heitger
Christiania Jazzband har gledet flere generasjoner jazzelskere. Bandet spiller musikk med røtter i 1920- og 1930-årenes New Orleans jazz og har gjestet en rekke festivaler i inn- og utland. Listen over bandets gjestesolister er både lang, og fjorårets strålende konsert med klarinettisten Kenny Davern er friskt i minnet. I år skal Duke Heitger spille sammen med bandet. Denne trompeteren fra New Orleans er ikke ukjent for publikum i Oslo. Han gjestet i Oslo 2 år på rad i begynnelsen av 1990-årene sammen med Banu Gibson’s New Orleans Hot Jazz. Se over for omtale.

LØRDAG 14 AUGUST KL. 21.00
Åpent hus

Christianssand String Swing Ensemble
Christianssand String Swing Ensemble ga oss bakoversveis under fjorårets festival, og nå kommer bandet tilbake. Ensemblet har reist land og strand til fulle hus og stormende jubel med en energisk miks av stringswing og parisermusikk. Disse guttene leverer et levende og intenst show som rett og slett er vanedannende.

Certains L’Aiment Chaud
Se over for omtale.

Duke Heitger’s New Orleans Jazzband

Magnolia Jazzband feat. ”Big Al” Carson

Ytre Suløens Jass-ensemble feat. Øivind “Elg” Elgenes

Jazzin’ Babies
Jazzin’ Babies gjenskaper jazzhistorien på en genuin og stilriktig måte. Bandet ble dannet som Borg Hot Jazz vinteren 2000, men skiftet navn i 2003 etter en sammenslåing med Resolute Jazzband. Jazzin’ Babies er inspirert av blant annet Louis Armstrong, King Oliver og Jelly Roll Morton, og dette unge bandet har kastet seg over jazzen fra 1920- og 30-årene med en imponerende energi og glød. Og både publikum og jazzliv i hovedstaden har latt seg imponere over disse ferske ungdommene som spiller for fulle hus og stående applaus.

Alle omtaler er ført i pennen av Oslo Jazzfestival, og kan også leses i et eget 104 siders programhefte. For mer oppdatert og detaljert informasjon anbefaler vi et besøk på Oslo Jazzfestivals hjemmesider.

Publisert:

Del: