“En syvdagers vandring gjennom jazzhistorien”, kaller Oslo Jazzfestival årets program. I år kan Åge Teigen & co. tilby over 70 arrangmenter, med nærmere 400 musikere i aksjon. Petter Wettre, Brazz Bros., Hot Club de Norvège og Morten Gunnar Larsen er blant de norske navnene, samtidig som det blir eget fokus på unge, norske vokalister som Beate Slettevold Lech, Live Marie Roggen og Solveig Slettahjel.

Wibutee

Av Aage Teigen, Oslo Jazz Festival

I år arrangerer vi festival nr.17. Det har skjedd mye på disse årene.Fortsatt er OJF en jazzfest som i større grad enn de fleste tar vare på tradisjonene. Men på samme måte som jazzbegrepet stadig utvides, har også vi skritt for skritt fanget opp nye trender og stilarter. I dag fremstår OJF med sine over 70 enkeltarrangementer og nærmere 400 musikere nærmest som flere festivaler på én gang. Hver og én kan sette sammen sitt program etter egen musikksmak. Samtidig har du sjansen til å teste ut musikalske tilbud, som du hittil kanskje bare har lest eller hørt om.

Det unike norske utdanningstilbudet innenfor rytmisk musikk og improvisasjons-musikk har i løpet av de siste tiårene ført landet inn i en gullalder på dette området. Norske band og enkeltartister blir nærmest skjemt bort med priser og med toppanmeldelser i internasjonal musikkpresse. Oslo Jazzfestival har alltid satset sterkt på norske musikere; ikke minst på samarbeid mellom norske og utenlandske toppnavn. Dette skjer også i år på bred front, fra møtet mellom New Orleans-trompeteren Wendell Brunious og norske tradband, via kombinasjonen Bob Brookmeyer og gitaristen
Nils O. Johansen, til sammensmeltningen av innen- og utenlandsk rock, elektronika og samtidsjazz i avantgardemiljøet på Blå.

Alt dette kan vil du kunne lese mer om i selve festivalprogrammet. Her er noen foreløpige stikkord:

Årets spesielle prosjekter

* Prosjekt 1 er resultatet av et samarbeid mellom OJF, Norges Musikkhøgskole og Musikkonservatoriet i Trondheim med Statoil som sponsor. Et ensemble på 17 musikere, ledet av Jon Eberson og Torgrim Sollid vil presentere egne komposisjoner og arrangementer i grenselandet mellom rock, frijazz og samtidsmusikk. I tillegg vil den nyetablerte gruppa, Subtonic, med 5 studenter fra NMH og tradjazz bandet Borg Hot Jazz inngå i prosjektet. Konserten finner sted på Rockefeller, som i år er med på OJFs spilleplan igjen.
* Prosjekt 2 er et forsøk på å sette søkelyset på det høye kvalitetsnivået blant dagens unge, norske vokalister. Under OJF i år kan du oppleve både Beate Slettevold Lech med Metropolitan, Live Marie Roggen med Come Shine og Solveig Slettahjell med sitt Slow Motion Orchestra. I samme åndedrag tar vi med at festivalen også byr på Ingar Kristiansen med Sinatra Songbook, Nat King Cole-inspirerte Marvin Charles med egen sekstett og unge Hilde Marie Kjersem med Subtonic.

De store stjernene
Så til navnene som enhver festivalarrangør gjerne blir spurt om aller først.

Og OJF vil heller ikke i år skuffe dem som leter etter stjerner fra den internasjonale jazzscenen. Det er som alltid vanskelig å avgjøre hvem som skal få plassen øverst på listen, så du får heller stokke om på rekkefølgen som du selv vil:

* Bob Brookmeyer er allerede nevnt. Han blir å høre både i triosammenheng med pianisten Roger Kellaway og Nils-Olav Johansen samt i storbandformat med Kjell Karlsens Storband, i kvartett à la Mulligan med John Pål Inderberg på barytonsax, Mads Vinding på bass og Alex Riel på trommer.
* Alice Babs er tilbake i offentligheten igjen, denne gang med en annen av de store i svensk jazz,- pianisten Nils Lindberg og hans “Saxes Gallore”.
* A propos pianister: En av de største blant de yngre, Brad Mehldau, kommer med egen trio.
* Tenorist, komponist og arrangør Benny Golson stiller med en “all star”kvartett med det danske bassfenomenet Niels-Henning Ørsted Pedersen og pianisten Mulgrew Miller og trommeslageren Alvin Queen.
* Vi presenterer også en “Jazz at the Philharmonic”-konsert i beste Norman Granz-ånd med bl.a. Warren Vaché, Jesse Davis, Eric Alexander, Harry Allen, Ray Drummond, Bobby Durham, Benny Green.
* For dere som er bevandret i den nye musikken: På Blå kommer bl.a. en showcase med noen av toppnavnene fra amerikanske “Thrill Jockey”: Chicago Underground, Fred Anderson, Tortoise m.fl. samt ikke å forglemme norske Jaga Jazzist, nylig tiljublet bl.a. på klubber i UK.

Norsk på sitt beste
Det er nesten blitt slik at må vi reise utenlands for å få sjansen til å høre de beste norske musikerne. OJF har heldigvis klart å hente inn en pen bukett av de mest ettertraktede:

* Brazz Brothers med sin nye slagverker Marcus Lewin allierer seg med Tanhatu, syv unge kvinner på afrikanske marimbaer.
* Hot Club de Norvège forsterker seg med det unge fiolinfenomenet Ola Kvernberg og den franske supergitaristen Angelo Debarre.
* Morten Gunnar Larsen gjør en av sine alt for få konserter med unike Ophelia Ragtime Orchestra.
* Tenor-ener Petter Wettre går i kompaniskap med to av våre internasjonalt mest kjente musikere, Arild Andersen og Jon Christensen.
* Og i forskjellige kombinasjoner får du sjansen til å møte nye, unge toppnavn som trompeterne Kåre Nymark og Mathias Eick, saxofonistene Frode Nymo og Håkon Kornstad, pianistene Håvard Wiik og Anders Aarum, bassistene Mats Eilertsen og Sondre Meisfjord – og bak trommene bl.a. Per Oddvar Johansen, Håkon Mjåset Johansen og Thomas Strønen.

Historien skal alltid være med oss.
Vi vet at mange kommer til OJF for å oppleve norsk tradjazz i full bredde, gjerne i tett samarbeid med utøvere fra sjangerens hjemland, USA. De skal ikke bli skuffet i år heller. Veteraner som Big Chief, Stokstad/Jensen, Christiania, Caledonia og Ytre Suløen er selvsagt på plass. Rekrutteringen blir ivaretatt av Borg Hot Jazz, ungdommene fra Østfold som gjorde seg bemerket under fjorårets festival. Fra det nære utland kommer danske Papa Bue og franske Les Haricots Rouges. Og fra det meget fjerne: Nairobi Trio med adresse New Zealand og Geoff Bull Olympia Jazz Band fra Australia. Detvokale ivaretas av artister som har hjerterøttene grunnfestet i riktig stiluttrykk: Lillian Boutté, også i år med sine venner Magnolia, og hennes niese Patricia med Ytre Suløen.

Swing, mainstream og bop
… får selvsagt også sitt, også her i en velkomponert blanding av norsk og utenlandsk.

Trombonisten Dan Barrett er tilbake med egen kvintett, hvor vi ikke minst får møte hans faste vokalist Rebecca Kilgore. Trompeter Wendell Brunious får vise at han behersker flere stilarter i samarbeid med bl.a. Frode Thingnæs og Harald Bergersen. Fra Sverige kommer “Benny Goodman-kvartetten” til veteranvibrafonist Lars Erstrand, hvor finske Antti Sarpila trakterer klarinetten. Den danske Montmartre-pianisten Ben Besiakov allierer seg med de beste av våre norske musiker. Og selvsagt blir det gjenhør med sikre festivalsuksesser som The Real Thing, ministorbandet Christiania 12, Knut Riisnæs og Bodil Niska, begge med egne kvartetter.

Blues, overraskelser og utekonserter
Kall det kabaret eller hva du vil, i hvert fall er det musikk presentert i en spesiell sammenheng: Danske Povl Dissing og hans norske medmusikere Iver Kleive og Knut Reiersrud kommer til Oslo Domkirke med sitt Grundtvig-program “Den signede dag”, allerede en suksess både live og på plate. Et lignende, men adskillig mer verdslig evenement blir bluessanger Kristin Berglunds prosjekt på Gamla bygget rundt livshistoriene til legender som Bessie Smith og Ma Rainey: “Bluesens tøffe damer”. Og det ligger an til en skikkelig råbarka bluesaften når Sven Zetterberg og Knut Reiersrud treffes to kvelder på rad på Gamla.

Nytt av året er utekonserter på Blå hele uken med muligheter for unge musikere å prøve seg på jazzscenen for et lydhørt publikum. Og på Saras Telt i Spikersuppa blir det daglige konserter fra mandag til og med lørdag.

De som ønsker seg mer løs jakke og hæla i taket, bør sikre seg billetter til OJFs “Jazz Party 2002” på Grand med musikk i alle saler. Eller bestille bord til den årlige “Jazz Brunch” samme sted. Eller satse på å fortsette utover i de små timer, når store og små, etablerte og kommende stjerner samles til jam session i hotellets kjeller ….

Kort sagt: Det er på tide å la platesamling være platesamling. Gode musikere skal oppleves i levende live. Og aller helst i august – på Oslo Jazzfestival!

Mer utfyllende stoff og bilder av noen av årets artister finnes på http://www.oslojazz.no/2002/presse/

Billetter blir lagt ut for salg hos Billettservice fra 21. mai.

Publisert:

Del: