Tom Wilhelmsens Stiftelses opera- og ballettpris deles ut under en gallaforestilling 5. oktober.

John Lidal Foto: Hilde Crone Leinebø/Kulturmeglerne

Norges eneste opera- og ballettpris deles i år ut for tiende gang. Den skal bidra til faglig videreutvikling for personer innen opera eller ballett i Norge, og som allerede har gjort en fremragende kunstnerisk eller administrativ innsats.

Årets vinner av om Wilhelmsens Stiftelses opera- og ballettpris er John Lidal. Prisen deles ut samme dag som operahuset også feirer 10 år; 5. oktober. Utdelingen vil skje under en gallaforestilling i Operaen.

John Lidal har sin utdannelse fra Musikkonservatoriet i Trondheim, Norges musikkhøgskole i Oslo, Guildhall School of Music & Drama, London og Manhattan School of Music, New York.

Som pianist og kammermusiker har Lidal samarbeidet med en rekke prominente internasjonale kunstnere. Han har også coachet ledende roller for produksjoner ved The Metropolitan Opera, New York City Opera, San Francisco Opera, the Santa Fe Opera, Teatro alla Scala, ROH Covent Garden, Deutsche Oper Berlin og Opéra Bastille.

Lidal har siden 2001 vært ved fakultet ved The Manhattan School of Music, New York og er kunstnerisk leder for LidalNorth International Opera Workshops i Oslo, Bergen og i Hellas.

Lidal gir mesterklasser verden over, som f.eks. ved Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris, ved Staatsoper Unter den Linden, Berlin, og senest ved Manhattan School of Music, New York. Han er for tiden engasjert ved Den Norske Opera & Ballett i Oslo.

Med bred erfaring som akkompagnatør i USA og Europa fortsetter Lidal sitt samarbeid med flere ledende sangere fra verdens internasjonale operahus, blant annet fra the Metropolitan Opera, samt med den nye generasjonen av særlig begavede sangere i Norden, Tyskland og USA, både i innspillinger, radiosendinger og konserter.
Lidal skapte og leder i dag Lidal North International Opera Workshop, som i 2015 feiret sitt 10-års jubileum. Lidal coacher regelmessig sangere i London, Paris, New York og Berlin, i tillegg til i Oslo.

Juryens begrunnelse:
Norge har en solid fortid på den internasjonale vokal-arena ved å ha kunnet bidra med sangere av fremste format. Vi kan i dag igjen glede oss over å ha en kjerne av klassiske sangere som er i ferd med å spre seg ut i Europa og verden forøvrig og minne musikkelskere om vår arv og om vårt bidrag. For at dette kan skje er ikke et stort musikalsk og scenisk talent nok, heller ikke en rik stemmeprakt. Ingen klarer dette alene. Det er avgjørende å ha et sted å gå hvor man får hjelp og føring til innstudering av nye partier av en sikker, kunnskapsrik person med dyp innsikt i repertoar, musikalsk stil, språk, fremføringspraksis, vokalteknikk og stemmediagnostikk.

Personen innen norsk musikkliv som innehar denne nødvendige kunnskap heter John Lidal. Han forvalter den med klokskap, entusiasme og stor utholdenhet. John er den så å si alle våre fremste sangere går til når det dreier seg om nye innstuderinger, vedlikehold av stemmen og videre utvikling. John er arrangør av opera-workshops og kurs hvor sangere på ulike nivåer får anledning til å prøve ut nye roller under profesjonell veiledning. Gjennom disse satsningene har mange unge sangere kunnet få et begrep om hva yrket sanger innebærer og hva som i det hele tatt er god sang. Uten klare referanser vet vi lite om hva vi holder på med og hvor vi står. Slik er John viktig for sangere og sang-interesserte på alle nivåer.

I særdeleshet er han verdifull for talenter som virkelig vil satse. De finner i John en tydelig veiviser, en sparringspartner, en utfordrer og en inspirator – et trygt sted man kan prøve og feile omgitt av kunnskapens sikkerhetsnett. Johns daglige virke er ved Den norske Opera & Ballett. Han arbeider regelmessig en til en med sangerne som er tilknyttet vår Nasjonalopera.

Tom Wilhelmsens Stiftelses opera- og ballettpris tildeles således, ved feiringen av prisens 10-årsjubileum, personen som har vært nær samarbeidspartner med alle prisens tidligere vinnere på opera-siden – usynlig for publikum, men alltid intenst tilstedeværende i den kunstneriske utførelsen på scene og podium! John Lidal utgjør en forskjell for kunstformen Opera i vårt land.

Ballettprisen går til regissøren, koreografen, forfatteren og utøveren Alan Lucien Øyen.

Prisutvalget har bestått av Wilhelm Wilhelmsen, Helen Juell, Asbjørn Larsen, Ellen Horn, Ellen Kjellberg og Anne Gjevang.

Publisert:

Del: