Østnorsk Jazzsenter ønsker at Norske Store skal bli Norges første profesjonelle storband siden NRK nedla sitt radiostorband for rundt ti år siden. Lørdag spiller storbandet med slagverkeren Marilyn Mazur på Storbandfestivalen i Sandvika.

Norske Store

I forbindelse med kronprinsbryllupet ble Slottet kritisert for at det ikke hyrte inn et profesjonelt storband, men isteden satset på Prime Time Orchestra – som i går åpnet Storbandfestivalen med en konsert med Anneli Drecker fra Bel Canto. Problemet er at det i dag ikke finnes storband med ansatte på heltid, men det ønsker Storbandfestivalen og Østnorsk Jazzsenter å gjøre noe med det.

– Norge trenger et profesjonelt storband på samme måte som vi trenger profesjonelle symfoniorkestre. Nyutdannede musikere trenger blant annet en ledestjerne; noe som viser at det går an å leve av musikken og noe å strebe etter, sier Mattias Lundqvist, daglig leder i Storbandfestivalen i Sandvika.

Norske Store ble etablert i forkant av fjorårets storbandfestival og har på kort tid etablert seg som et av Norges mest nyskapende og eksperimentelle storband. I fjor ble det kåret til årets storband på Østlandet av Østnorsk Jazzsenter, og det gjør et poeng ut av å spille nyskrevet norsk musikk for storband.

Nå arbeider Lundqvist og Østnorsk Jazzsenter for at storbandet Norske Store kan bli Norges eneste profesjonelle storband. Det består utelukkende av profesjonelle musikere, men de er ikke ansatt i Norske Store på heltid.

– Vi arbeider med å få politisk forankring for prosjektet, og vil i første omgang søke Norsk kulturråd om prosjektbasert støtte – med tanke på et par årlige prosjekter. På lengre sikt ønsker vi fast ansatte musikere i et offentlig finansiert storband.

Norske Store består av musikere med lang og bred fartstid innen nyere jazz og samtidsmusikk. Blant blåserne finner vi Jan Kåre Hystad (Bit 20), Eirik Hegdal, Øyvind Brekke (The Source, Mingus Ah Uhm), Geir Lysne (Geir Lysne Listening Ensemble), Atle Nymo, Frank Brodahl, Marius Haltli, Anders Eriksson, Helge Sunde, Øyving Brekke, Lars Erik Gudim og Geir Arne Haugsrud. På trommer har bandet Håkon Mjåseth Johansen fra Come Shine, der også pianist Erlend Skomsvoll hører hjemme i tillegg til Skomsork. Urban Connections Steinar Raknes spiller bass og Jens Thoresen tar seg av gitaren.

PS! Norske Store spiller i Sandvika Teater lørdag 1. September kl. 1930. Slagverkeren Marilyn Mazur er solist.

Publisert:

Del: