MINNEORD: Han var på fornavn med, og kjente personlig mange av landets fremste komponister og musikere, og de kjente og satte pris på ham, skriver Geir Johnson om Johs Berg, som døde 23. mars.

Budskapet har nådd oss om at Johs Berg er død. Livskraftige, buldrende, sangvinske, hensynsfulle, høyttalende, synlige Johs. Synlig ikke bare i kraft av sin størrelse – for stor var han på alle måter – og han fylte hver centimeter med frydefull tilstedeværelse. Han hadde talegaver som en romersk orator, og en diksjon og et volum som kunne gitt ham en karriere ved byens teatre.

Johs Berg kom inn i vårt liv for nesten tyve år siden, da han som informasjonssjef tok sjansen på å støtte den nystartede Ultimafestivalen. Det var en utsøkt risikoinvestering fra oljebransjen som ikke ga uttelling på aksjekursene, men som til gjengjeld skrev selskapet inn i norsk musikkhistorie med sin ti år lange satsing på ny musikk. For det kan trygt sies, at om ikke FINA Exploration Inc. hadde tatt sjansen på Ultima før noen offentlige instanser gjorde det, så er det ikke sikkert at Ultima hadde eksistert i dag.

Men Johs Berg snudde ikke bare et oljeselskap på hodet når det gjaldt kulturelle og samfunnsmessige prioriteringer. Jeg tror man kan si at uten Johs Berg hadde heller ikke Oslo Høyre fått fornyet sin kulturprofil på 1990-tallet, der han var et aktivt og våkent medlem av bystyret, som etter hvert forsto at en moderne storby selv måtte ha en offensiv kulturpolitikk.

Hva var det med Johs som plutselig fikk ham til å fatte interesse for moderne kunstmusikk? Vanskelig å si, plutselig var han bare der blant oss, med sitt engasjement, sin utadvendthet, og sin buldrende eleganse. Men i tillegg til dette oppdaget vi snart at Johs også var en førsteklasses lytter. Han hadde en sjelden evne til å leve seg inn i nye kunstverk, og var en trofast tilhører til Ultima gjennom 18 år, sammen med sin Vesla selvsagt.

Han var på fornavn med, og kjente personlig mange av landets fremste komponister og musikere, og de kjente og satte pris på ham.

En samtale med Johs var alltid interessant, men ofte også en ekstatisk morsom lærestund i retorikk. Han kunne vært ved et læresete, Johs, om han hadde villet, og om man der hadde vært opptatt av veltalenhet.

Vi takker og minnes i ærbødighet, med hans families minneord, fra Goethes Faust:

”Edel sei der Mensch, hilfreich und gut.”

Geir Johnson

Johannes Henrik Berg bisettes fra Ris kirke tirsdag 6. april kl. 13.00
Minnesamvær i Oslo Militære Samfund etter bisettelsen

Publisert:

Del: