Komponistforeningens formann, Glenn Erik Haugland, har stilt Ny Musikk et ultimatum: enten beklager Ny Musikk Cikadas leder Kenneth Karlssons uttalelser i forrige uke, eller så vil Haugland melde seg ut av Ny Musikk. – Det kan ikke være Ny Musikks oppgave å bedrive meningssensur av Cikadas orkesterleder, sier Ny Musikks president Lene Grenager i dette innlegget. – Og et forsøk på å presse Ny Musikk til å si at all norsk musikk av i dag er god, faller på sin egen urimelighet.

Lene Grenager (foto: Lisbeth Risnes)

Komponistforeningens formann, Glenn Erik Haugland har stilt Ny Musikk et ultimatum: enten beklager Ny Musikk Cikadas leder Kenneth Karlssons uttalelser i forrige uke, eller så vil Haugland melde seg ut av Ny

Musikk.

Jeg kan ikke se at det er min oppgave som president i Ny Musikk – eller daglig leder Janne Stang Dahls for den saks skyld – å bedrive meningssensur av Cikadas orkesterleder. Jeg synes det er legitimt å mene at norsk musikk ikke utelukkende består av mesterverker, uten at det betyr at man er reaksjonær eller slapp i forhold til sin oppgave som musiker. Cikada er et dedisert ensemble som gjør mye for å formidle norsk og internasjonal samtidsmusikk både innenfor og utenfor landets grenser. At Haugland blåser Karlssons uttalelser opp til en stor sak er nå en ting, men å forsøke å presse Ny Musikk til å si at all musikk som skapes i Norge i dag er god musikk ved å true med utmeldelse, faller på sin egen urimelighet.

Ny Musikk er en organisasjon som drives av mennesker med et mål: å bedre kårene for skaping, framføring og lytting til samtidsmusikk i Norge. I alle deler av landet finnes det mennesker som på ideelt grunnlag driver alt fra CD-lyttekvelder til konsertserier og festivaler, alt til beste for den nyeste musikken.

Disse menneskene søker stadig nye publikumsgrupper, oppdager nye og spennende musikerkonstellasjoner og driver arbeid rettet mot barn og unge i samspill med de nye ideene som dukker opp både lokalt og i utlandet. Dersom Haugland ikke vil være en del av dette arbeidet, men synes det er viktigere å være hårsår på norske komponisters vegne, så er det hans tap.

Publisert:

Del: