Mens misfornøyde platekjøpere aksjonerer mot kopisperrer, har NRK valgt å se humoristisk på saken. Alltid Moro-avdelingen har nå lagt ut coveret til “The Kopisperre Album” – komplett med logoen til EMI Classics. Åndsverket skal utelukkende bestå av kopisperrer, og skal være garantert å ødelegge din platespiller. Samtidig sier EMI-direktør Per Eirk Johansen at fjerning av kopisperrer “ikke er en problemstilling som vi engang vurderer”.

NRK Alltid Moro - The Kopisperre Album

Av Arvid Skancke-Knutsen

Det er Elektronisk Forpost Norge som gjør oppmerksom på “The Kopisperre Album”, som har dukket opp på NRKs nettsider.

— Elektronisk Forpost Norge kan nå i samarbeid med NRK Alltid Moro tilby en plate med kun kopisperrer på til alle interesserte, skriver EFN i en e-post til Ballade. – Prisantydning: NOK 199,-.

— “The Kopisperre Album” er mye bedre enn det velkjente “Nothing Album”, heter det videre. – En symfonisk kakafoni av kopisperrer. Ingen over, ingen ved siden! Dersom mot formodning ingen av sperrene ødelegger din platespiller, kan du uten tillegg i prisen få besøk av EFNs utsendte med slegge som vil hjelpe deg med dette, lover rettighetsorganisasjonen.

— EFN vil med dette slå et (evt. mange) slag for tanken om at hærverk er åndsverk: kopisperrer må derfor få samme lovbeskyttelse som (andre) åndsverk. Alle som er interessert i dette produktet, eller i andre aspekter ved kopisperrer, er velkommen til å henvende seg til EFNs styre, styret@efn.no.

“The Kopisperre Album” inngår i en serie parodier, der NRKs brukere har satt sammen sarkastiske montasjer i form av platecovere som ikke finnes i virkeligheten – men som kanskje burde gjøre det. Også Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti blir her parodiert nokså nådeløst, i tillegg til EMI. Hele kavalkaden med fiktive CD-omslag kan du studere nærmere på denne lenken.

I mellomtiden ruller kopisperre-oppropet videre, selv om antall underskrifter begynner å flate noe ut. Nærmere 6000 mennesker har så langt sagt sin mening om bruken av kopisperrer – uten å legge noe særlig imellom. Blant underskriverne finner vi også flere kjente navn fra musikk- og teknologi-kretser, slik som universitetsprofessor Gisle Hannemyr, musiker og produsent Jørgen Træen og NRKs radiosjef Nils Heldal. Den sistnevnte er for øvrig tidligere direktør for nettopp norsk EMI, som har måttet tåle å bli den største skyteskiven i saken.

— De fem siste månedene har vi i EMI solgt cirka 400 000 CDer med kopisperrer i Norge. I samme periode har vi fått 28 klager fra forbrukerne, uttalte EMI-direktør Per Eirik Johansen i forrige uke til NRKs musikknytt.- Det er to promille, så vi snakker om en bitte, bitte liten greie.

Per Eirk Johansen insisterer i det samme intervjuet på at det elektroniske oppropet ikke vil påvirke EMIs politikk. Han opplyser også at alle norske EMI-utgivelser vil forsette å komme ut med kopisperrer – dette i kontrast til mars 2003, da han svarte at alle EMIs norske artister ble spurt om de hadde “noe i mot kopisperrer”.

Underskriftskampanjen er å finne på http://www.forbrukermakt.drmowinckel.com. En artikkel om hvordan Forbrukerrådet stiller seg i saken, kan du studere nærmere på denne lenken: http://forbrukerportalen.no/Artikler/fr/2004/1091707465.52.

Publisert:

Del: