Phonofile AS har i dag gjennomført en rettet emisjon mot NRK Aktivum AS. Avtalen innebærer at NRK Aktivum AS erverver 23 % av aksjene i selskapet. – Vi håper å kunne samle en større katalog. I første omgang kan vi nevne lydinnspillinger og lydbøker, som NRK er veldig aktive på allerede, sier daglig leder i Phonofile, Erik Brataas. NRK Aktivum-direktør Bjørn Suhrke vil ikke avsløre hvor mye NRK måtte punge ut for aksjeposten, signaliserer klart at NRK ønsker seg en del av filsalgs-kaken: – Vi ser at nedlastingsmarkedet tar av. Det vil vi være med på, sier Suhrke til Dagens Næringsliv.

Musikkonline - screenshot

Av Knut Steen

Med NRK Aktivums inntreden på eiersiden, styrkes Phonofiles kjernerolle som den sentrale aktøren for digital distribusjon og rettighetshåndtering av norske musikkproduksjoner.

I en pressemelding fra Phonofile, sies det:

”NRK representerer en vesentlig produksjon av norsk digitalt innhold, samarbeidet samsvarer med Phonofiles visjon om å sikre at norske rettighetshavere beholder kontroll over sine digitale rettigheter, og at det skapes kommersielle tilbud i tilknytning til disse rettighetene.

I et kulturpolitisk perspektiv innebærer den nye eiersammensetningen en styrking av nasjonal digital innholdsproduksjon i møte med den digitale tidsalder og internasjonale aktører.”

NRK over på nye medier

— Dette er for oss en strategisk satsing og et viktig skritt for å få NRKs innhold over på nye medier, sier administrerende direktør Bjørn Suhrke i NRK Aktivum AS: – Utviklingen vi ser i dag på dette området, gir oss god grunn til å se optimistisk på fremtiden.

Phonofiles styreformann Bendik Hofseth ser NRK som en strategisk viktig samarbeidspartner:

— Med NRK’s inntreden legges en historisk byggesten i forhold til det å få et så komplett nasjonalt digitalt arkiv for musikk som mulig. Dette vil bidra til å sikre at et rikt, demokratisk tilbud av norske åndsverk tilgjengeliggjøres for brukere og kjøpere av musikk nasjonalt og internasjonalt. NRK er med sitt arkiv og med sin tilbyderposisjon en vital strategisk partner for Phonofile.

Hofseth er også formann i en annen av Phonofiles eierorganisasjoner, nemlig Norske Komponister og Tekstforfatteres organisasjon, NOPA.

Phonofile utvider

Daglig leder i Phonofile, Erik Brataas, sier emisjonen kan gjøre det mer aktuelt å utvide selskapets tjenester og tilbud i tiden som kommer:

— Ja, det ligger vel i kortene at et så stort samarbeid vil bidra til at vi gjør visse grep. Ambisjonsnivået stiger jo i forhold til det vi jobber med. Mye bygger på det vi allerede gjør, vi har allerede i dag mange operative tjenester som NRK finner interessante, sier Brataas.

Men er det noen spesielle deler av virksomheten Phonofile har hevet ambisjonene for i følge med denne emisjonen?

— Det handler mye om det vi allerede driver med, altså salg via egne tjenester, og salg via tredjepart. Vi jobber også med andre typer salg og distribusjon, sier Brataas, som samtidig åpner for en rekke andre muligheter hva innhold angår:

— Vi håper å kunne samle en større katalog, tilby bredere repertoar enn det vi allerede har. Mye av dette dreier seg om ting som er vanskelige å få tak i, men fremdeles kommersielt interessant. I første omgang kan vi nevne lydinnspillinger og lydbøker, som NRK er veldig aktive på allerede. Men samarbeidet vil nok ikke ta noen konkret form før sommerferien er over, sier Brataas, som kommer til å ta fatt i den praktiske delen av arbeidet i løpet av august.

NRK med egen nettbutikk

Administrerende direktør i NRK Aktivum AS, Bjørn Suhrke, vil ikke avsløre hvor mye NRK måtte punge ut for aksjeposten. Men han gir klare signaler om at NRK nå ønsker seg en del av filsalgs-kaken:

— Vi ser at nedlastingsmarkedet tar av. Det vil vi være med på. Vi har dessuten et betydelig repertoar i NRK som vi vil gjøre tilgjengelig, sier Suhrke Dagens Næringsliv.

Her bekrefter Aktivum-direktøren også at han ønsker en egen lydfil-butikk, på NRK sine egne nettsider:

— Vi vil gjerne gjøre en god forretning. At det handler om norsk musikk og kultur er jo heller ingen ulempe, sier Suhrke til Dagens Næringsliv.

Etter august 2004 har Phonofile hatt en økning på 100 prosent i forhold til året før, måned for måned. Dette betyr at Phonofiles nettbutikk, musikkonline.no omsetter mellom 300 og 1000 musikkfiler per døgn. Phonofiles musikkdatabase inneholder i dag over 60.000 norske musikkinnspillinger. De øvrige eierne i Phonofile er FONO, TV2 Invest og NOPA.

Publisert:

Del: