INTERVJU: I dag ble pilotversjonen av Låtprosjektet lansert, med muligheter for å kjøpe PDF-filer av noter på nett. Foreløpig er utvalget ganske begrenset, men låter som ”Vinsjan på kaia”, ”Kveks i underbuksa” og ”Den siste mohikaner” er nå tilgjengelige i notert form. Det samme er låtkatalogen til Vamp. – Dette er god kulturpolitikk, sier Vamps Øyvind Staveland til Ballade i dag.

Låtprosjektet (foto: mic.no)

Av Bjørn Hammershaug

I dag ble det såkalte Låtprosjektet lansert ved en markering på Musikkinformasjonssenteret (MIC) i Oslo. Tjenesten tilbyr salg av noter for nedlastning gjennom musikkonline.no sine nettsider. I hovedsak dreier det seg om notert populærmusikk, men planen er å utvide genrebredden og også ikke utgitt musikk i løpet av neste år.

Målsetningen med Låtprosjektet er å øke tilgjengelighet og salg av noter og sangtekster av norske komponister og tekstforfattere.

Pilotversjonen som ble lansert i dag tilbyr kun et begrenset utvalg av artister, som Ole Ivars, D.D.E. og ikke minst Vamp. Alle Haugesunds-bandets låter er tilgjengelige som nedlastbare pdf-filer, og prosjektleder Line Endresen kan fortelle at det på kort tid er solgt over 80 noter av Vamp, noe hun er meget godt fornøyd med. Det samme er Vamps Øyvind Staveland:

God kulturpolitikk

— For vår del er det viktig å spre musikk ut til folket. Vi får nesten daglig spørsmål fra folk om hvor de kan få tak i noter av låtene våre, så vi er veldig fornøyde med denne tjenesten, sier Staveland til Ballade i dag.

— Inntil nå har vi gitt ganske diffuse svar på forespørsler fra privatpersoner, kor og korps. Nå er det hele mer forenklet. Dette er god kulturpolitikk, mener Staveland.

Han forteller at den mest etterspurte enkeltlåten til Vamp er ”Tir N’a Noir” og for korps er det ”Månemannen”.

Komplisert materie

Låtprosjektet har i denne pilotversjonen samarbeidet med noteforlaget Norsk Noteservice som har levert det meste av materialet som er lastet opp, i overkant av 150 noter. Daglig leder Odd Steenberg sier han stilte seg positiv til henvendelsen fra Phonofile, som driver musikkonline.no, om å være med i dette forprosjektet.

Steenberg understreker at dette også er en ganske komplisert materie:

— Notene er knyttet opp mot artister som allerede ligger inne i Phonofile sitt system. Vi har for eksempel utgitt noter av Hellbillies, men de er ikke tilgjengelige på musikkonline. På den andre siden har vi artister som ligger inne i Phonofile, men som har egne utenlandske publishing-avtaler. Man må derfor behandle hver artist for seg, og det gjør det ganske komplisert å legge ut noter på nett.

Begrensninger

Det er forlagene som inngår avtaler for digitalt notesalg. Dette betyr at ikke-forlagt materiale foreløpig ikke kan tilgjengeliggjøres, og det betyr også at man heller ikke kan tilgjengeliggjøre noter og sangtekster til ikke-utgitt musikk.

Svein Bjørkås, direktør i MIC, sier at dette forprosjektet markerer starten på en større satsning som tar til i 2008, og som også vil omfatte tjenester som ikke er utgitt på plate eller som er knyttet opp mot forlagene.

— I løpet av 2008 vil MIC etablere en nettjeneste for nedlasting av noter og tekster som supplerer med verk som ikke er tilgjengelig via Phonofile, sier Bjørkås

I denne versjonen av plattformen knyttes notene og tekstene til digitale musikkfiler, hvilket betyr at det stilles krav til at digitale musikkfiler av det materialet man ønsker å selge allerede er tilgjengeliggjort på musikkonline.no.

— Dette er nok den største begrensningen ettersom det er flere plateselskap som ikke bruker dette som plattform for sitt salg, sier Bjørkås.

Låtprosjektet er finansiert av NOPA (Norsk forening for komponister og tekstforfattere) og MIC.

Publisert:

Del: