Samtidsensemblet Cikada byr i kveld på sjeldent framført musikk av Luigi Nono og Finn Mortensen.

Luigi Nono (Foto: fzml.de/presse/

Med en strykekvartett, en fløytekonsert og et stykke for piano og tape er det duket for konsert i Atriet i Kongens gt 4 i Oslo, torsdag kveld.

Italienske Luigi Nono (1924-1990) var kjent for sitt politiske engasjement, sitt intense forhold til serialismen og siden for sitt stillferdige, mer innadvendte uttrykk.

“… sofferte onde serene…” skrev han i 1976, delvis basert på «Notturni-Alba» fra 1974. Det sistnevnte var inspirert av klokkene han hørte fra terrassen sin i Venezia, fra båter, kirker og andre kilder, hver med sine ulike budskap. Stykket for øvrig er inspirert av stemningene etter at en nær venn av Nono døde.

“Fragmente-Stille, an Diotima”, (1979-80) er Nonos eneste strykekvartett. Med lange fraser, bygd opp av fragmenter rundt lange toner, og utstrakt stillhet er verket et tidlig eksempel på noe som blir mer og mer tydelig i Nonos senere komposisjoner; forsøket på å karakterisere en verden som både er skumringsaktig og overjordisk, skyggerik og med flytende gester. Verket er også en meditasjon over den «evige stille lysbarheten» hos dikteren Friederich Hölderlin.

Den norske komponisten Finn Mortensen (1922-1983) hadde en betydelig stilling i norsk musikkliv, som en av de bærende krefter i foreningen Ny Musikk, som Rikskonsertenes første direktør og landets første professor i komposisjon.

“Solosonate for fløyte” (1953) er et av hans tidlige verker, komponert da han var 31 år gammel Sonaten ble i sin tid bestilt av den unge fløytisten Alf Andersen, som døde i 1962, bare 33 år gammel.

Konserten finner sted i Atriet i Kongens gt 4 i Oslo sentrum, torsdag kveld. 7. mai kl 21.00. Solister er Kenneth Karlsson (piano) og Anne Karine Hauge Rønning (fløyte).

Publisert:

Del: