Nisjelandet_Elg

Nisjelandet med ny rapport

I sitt andre år, presenterer Nisjelandet 17 nye prosjekter fra hele landet under by:Larm. I forkant av arrangementet lanserer de en rapport hvor de ulike deltakerne blir presentert, og hvor de er på jakt etter en passende definisjon av begrepet ”gatekunst”.

Kalender

Orgelkonsert på Påskeaften: Kåre Nordstoga

30/03/2024 Kl. Kl,12.oo

Viken

Members Choice

06/04/2024 Kl. 20:00

Agder

Prosjektet Nisjelandet startet med by:Larm 2008, på bakgrunn av en ide om å eksponere prosjekter som kan løfte festivalopplevelsen for publikum, og gi kunstnere en ny arena. Performance, stemningsskapende dekorkunst og andre særegne prosjekter er ment å skape en særegen identitet på musikkfestivalene, og Nisjelandet vil eksponere disse prosjekter på samme måte som de mange showcasene under by:Larm eksponerer band og artister.
I sitt andre år, presenterer Nisjelandet 17 nye prosjekter fra hele landet under by:Larm.
I følge hjemmesidene deres er 50% av de utvalgte prosjektene rene jenteprosjekter, eller prosjekter med en relativt høy kvinneandel. Videre er 12-14 av prosjektene dominert av folk i aldersgruppen 20-30 år. 13 av prosjektene har røtter i mindre byer og tettsteder, hvorav hele 6 kommer fra Nord-Norge. Det er valgt ut tre rene Oslo-prosjekter, finansiert av by:Larm.
Omfattende presentasjon
De deltakende er nå presentert i Nisjelandets rapport for 2009, hvor aktørene også har forsøkt å definere begrepet “gatekultur.” Resultatet er et antall beskrivende punkter, blant annet inngår følgende oppsummering:
«Gatekulturens kulturuttrykk verdsetter spontanenergi. Den er også å betrakte som manifestasjoner av bestemte livsstilsorienterte og idealistiske fellesskap.
Dessuten kommunikative uttrykk en slik gruppe produserer og aktiverer i forhold til likesinnede andre steder, potensielle rekrutter, og omgivelser man vil identifisere seg i forhold til.
Dette er en “Askeladden-kultur” som høster kreativ anerkjennelse gjennom å skape særpregede uttrykk ut fra eksisterende rammevilkår, og ved å få veldig mye ut av de ofte svært begrensede ressurser man måtte ha tilgjengelig.
En organisk metafor passer normalt bedre enn en mekanisk, når man skal beskrive dynamikk og virkemåte. Dette er noe som lever, snarere enn noe som konstrueres».
Rapporten kan leses i sin helhet her.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.