Musikkfest Oslo har eksistert siden 1992, og ble startet etter et initiativ fra Oslo kommune i Rune Gerhardsens periode som byråd. Den 15. utgaven av Musikkfest Oslo finner sted på over 20 scener over hele Oslo sentrum, og godt over 100 band og artister kommer til å sette sitt preg på lydbildet i Oslo by. Musikkfest Oslo skjer på lørdag 3. juni, og du kan lese om Musikkfest Oslos historie, og få vite mer om årets program her.

Akersgata (Foto: musikkfest.no)

Av Carl Kristian Johansen

Oslo kommune hentet ideen fra Fète de la Musique i Frankrike, som startet i 1982 etter initiativ fra daværende kulturminister i Frankrike, Jack Lang. Den franske ideen var å lage en gigantisk internasjonal musikkfestival, og Fète de la Musique finnes nå i mer enn 100 land på verdensbasis.

Internasjonalt arrangeres denne musikkdagen den 21. juni, og for å være en del av det internasjonale nettverket må festivalen arrangeres den dagen. Men grunnet en annen rytme i det norske folks sommervaner, og det at 21. juni faller på en ukedag, gjør at de norske arrangørene har valgt å legge Musikkens Dag til den første helgen i juni.

Det betyr at Oslo går glipp av det omfattende artistutvekslingsprogrammet som foregår mellom de forskjellige utgavene av festivalen internasjonalt. Musikkfesten i Oslo består altså derfor nesten utelukkende av norske artister.

Størrelsen på musikkfesten har variert gjennom årene. Antall scener var i en periode sent på 90-tallet nede i ti, etter at det hadde vært opptil 16 scener rundt midten av 90-tallet. Etter 2000 har tallet økt kraftig igjen, og nå har sceneantallet oversteget fjorårets rekord på 22 scener.

— Musikkfest Oslo hadde det mye sikrere økonomisk siden 100-årsmarkeringen var inne med midler. Men vi er enda større i år uten de midlene, sier pressesjef Behnam Farazollahi i Musikkfest Oslo.

Tre scener er helt nye av året. Det er utescenen ved Spasibar, Kunstakademiet som vil profilere samtidsjazz og vil være samtidsmusikkorientert. Det kommer en scene i Grønlandsparken med country/bluegrass/americana. I tillegg har Kulturkirken Jakob kommet inn som en ny scene for pop og rock.

— I år har vi 24 scener til sammen. Vi er 15 år i år og vi har aldri hatt så mange scener før. I tillegg merker vi at genrene og nisjene som var små for ikke lenge siden har vokst seg store og trekker ganske mye folk.

Hvor mange band og artister kommer til å spille og synge på lørdag?

— Jeg har ikke det eksakte tallet, men jeg regner med at det ligger på rundt 170. Det er ikke mange arrangementer eller festivaler i Norge som kan konkurrere med det tallet, sier Farazollahi.

Fredag ettermiddag ble det klart at det vil avholdes hele 325 konserter på Musikkens Dag.

Publisert:

Del: