Det er tid for den uka igjen. Når kristiansandernes toleranse for musikk og korresponderende virvar av mennesker skal settes på en alvorlig prøve. Quartfestivalen. Til konsertene fra 3. til 6. juli er det solgt hele 57.000 billetter mot 53.000 året før. Spilleskjemaet inneholder mot alle odds mye av det som feinschmeckere i de aller fleste musikkleire karakteriserer som kremen av kremen.

Quart-plakat 2002

Det er ikke noen enkel sak når Quarts festivalledelse hvert år skal sette opp en interessant festival. Spesielt ikke i 2002 med en rekke hendelser som skaper usikkerhet over store deler av verden. Tilgangen av interessante artister var treg til å begynne med. Men så kom det amerikanske rockebandet No Doubt, norske Turboneger og deretter artister som David Bowie, the White Stripes, WE, Kaizers Orchestra, Morten Abel, the (International) Noise Conspiracy, Rammstein, Tungtvann og Satyricon. Og – whoops – så var nok et fantastisk program i boks.

— Det er noen som mener at det som skjedde 11. september har gjort noe med amerikanske artisters reiselyst, sier Quartfestivalens talsmann Pål Hetland til Ballade. Dermed er Quart og andre festivaler prisgitt de artistene som likevel turnerer denne sommeren, og festivalene samarbeider gjerne til felles beste.

— Det er alltid snakk om penger, uansett om man som en festival har et godt eller dårlig rykte, sier Hetland. – Det er flere europeiske festivaler som forholder seg til hverandre og samarbeider om å booke de bandene som er på turné. Et eksempel er [den amerikanske hip hop-artisten] Missy Elliott, hvor vi sammen forsøkte å få henne til Skandinavia. Med nok interessenter og godt nok med penger er det lett å vurdere hvorvidt man vil komme. Toffen [Gunnufsen, festivalsjef i Quart] samarbeider mye med festivalene i Roskilde og Hultsfred, sier han.

Og publikum klager ikke. 57.000 billetter er solgt mot 53.000 i fjor. Da Ballade snakket med Hetland var det 23 billetter igjen til torsdagen og 50 billetter gjennom et samarbeid med Telenor/Mobilhandel til lørdagen. Dessuten er det et veldig begrenset antall dagspass som legges ut hver dag.

Mens mange festivaler sliter med økonomien er Quart en av de få festivalene som går i pluss. Hva er det denne gjengen i Kristiansand gjør riktig? – Det er den lille effekten som bygger seg opp hvert år, at man får flere gjester så lenge man gjør en god jobb. Også kombinert med en hype som ligger utenfor vår kontroll, tror Hetland. – Vi kan bare sammenligne oss med hvordan vi selv gjorde jobben i fjor. Det er ikke hverdagskost at det kommer så mange store artister til en norsk festival.

Ballade er representert på Quart og vil publisere artikler fra festivalen på mandag 8. juli.

Publisert:

Del: