Jai Shankar

Multi-kulti: Konsertserie med verdensmusikk på MS Innvik

Multi-Kulti er en konsertserie som begynner den 12. september 2003 på MS Innvik i Bjørvika i Oslo. Konserter i serien arrangeres hver 14. dag, og tilbyr verdensmusikere en åpen scene i kontinuerlig aktivitet. Prosjektet er et samarbeid mellom Samspill og Nordic Black Theatre, og tilbyr den første høstsesongen åtte band og artister. Første arrangement er fredag 12. september, og byr på et møte med Sing Tabla, som tilbyr norske folketoner, overtonesang og indisk musikk. Her kan du lese nærmere beskrivelser av hele konsertserien.

Kalender

Orgelkonsert på Påskeaften: Kåre Nordstoga

30/03/2024 Kl. Kl,12.oo

Viken

Members Choice

06/04/2024 Kl. 20:00

Agder

Av Arvid Skancke-Knutsen

Den første konserten i Multi Kulti-serien finner sted fredag 12. september, og gir deg en sjanse til å høre musikerne Sonia Loinsworth (vokal, overtonesang og indisk musikk) og Jai Shankar (tabla). Sammen er de duoen Sing Tabla, som har som kunstnerisk målsetting å skape et møte mellom norske folketoner og indisk musikk, i regi av to musikere som har lang erfaring fra mange ulike musikalske stilretninger. Forhåndsinnspilte barduntoner av indiske instrumenter som tambura og sitar tilbakespilles fra lydanlegget på en del av låtene, mens andre akkompagneres av krystallboller eller syngeskåler av ren kvarts. Det fremføres her musikk basert på modalmusikkens prinsipper, hvor dronen eller tonica ligger som et fundament for de melodiske bevegelsene.

Fredag 26. september kommer Tonio Besdin (saksofon, vokal) og Mouctar Doumboya (perkusjon). Samspill beskriver dette som «et fyrverkeri av rytmer og toner fra Vest-Afrika.» Tonio Blesdin er født i Nigeria, og fikk som tolvåring sin første saksofon av onkelen King Kennytone. Han har samarbeidet og spilt med en rekke internasjonale artister som Thad Jones, Stan Getz, Red Michell, Bob Moses, B.B.King og Fred Lipsius fra Blood Sweat and Tears. Mouctar Doumboya kommer fra Guinea, og var fem år da han begynte å spille djembe. Hans unike spillestil og intonasjon er viden kjent, og hans utsøkte musikalitet har brakt ham til en rekke steder i verden, skriver Samspill.

Fredag 10. oktober er det duket for Grupo Zanza, som Samspill beskriver som et band som spiller heftige og spennende rytmer fra Brasil ( samba, baião, forro, afoxé, bossa nova). Grupo Zanza har spilt på flere festivaler og holdt konserter utesteder som Smuget i Oslo. Gruppen ble startet for tre år siden og består i dag av fire faste medlemmer fra fire ulike nasjoner. Grupo Zanza spiller ofte med gjestemusikere, og beveger seg også innen jazzsjangeren. Dette gir rom for improvisasjon og spennende samspill mellom musikerne, heter det.

Fredag 24. oktober kommer Mírele, som er et samarbeid mellom Miriam Segal (vokal), Georg Michael Reiss (klarinett), Solfrid Molland (piano, trekkspill) og Helge Ellingsen (bass). Mírele omtales som et musikalsk møte mellom det jødiske og det arabiske, der tradisjonell og folkemusikk fra begge sfærene blir vevet sammen til et eksotisk og variert lydbilde. Gjennom musikken kommuniserer bandet alt fra livets humor til dets tragedier med en varme og en glede som er smittsom og engasjerende, skriver Samspill i sin presentasjon.

Fredag 7. november blir det et møte mellom tamilsk og nigeriansk musikk, med Vasuky Jayapalan (vokal) og Tonio Blesdin (saksofon, fløyte). Konserten betegnes som «en virtuell reise i et spennende musikalsk landskap». Vasuky kommer fra Sri Lanka. Hun har utdannelse i sørindisk klassisk sang og carnatisk musikk ved universitetet i Jaffna, Sri Lanka og fra Musikkhøyskolen i Tamilnadu, India. Her i Norge leder hun Oslo Fine Arts Academy som formidler tamilsk musikk i Norge. Tonio er nærmere omtalt i forbindelse med Multi-kultikonserten 26. september. Han har utdannelse fra Rogaland Musikkonservatorium og Norges Musikkhøgskole

Fredag 21. november opptrer Jesus Morente med venner. Denne kvelden omtales som en reise gjenom flamencoens historie, fra dens røtter til den «nye flamenco», der publikum vil bli presentert for forskjellige stilarter og instrumenter innen flamenco-musikken, med noen av landets fremste innenfor denne genren.

Neste Multi-Kultiarrangenemnet er fredag 5. desember, og består av en konsert med vokalist og luttist Geko Fattal, som beskrives som en av de fremste utøvere av arabisk folkemusikk i Norge, som denne kvelden vil ha med seg et knippe musikere med bakgrunn i blues, jazz, funk og folkemusikk. Det blir arabisk tradisjon i norsk språkdrakt i møte med moderne akustisk jazz, der Fattal selv står for all melodi og tekst.

Så nærmer julen seg for alvor. Fredag 19. desember inviterer Samspill alle sine medlemmer, venner og bekjente, unge og gamle, med eller uten instrument, til en annerledes julejam.

— Vi vil sørge for komp instrumenter, en jamvert og hyggelig stemning. De musikalske overraskelsene er det publikum som står for. Vi håper på en musikalsk reise gjennom hele verden, uttaler arrangørene i Samspill.

Samspill er en interesseorganisasjon for verdensmusikk og verdensmusikere i Norge. Den er støttet av Norsk Kulturråd og har som mål å styrke verdensmusikernes posisjon i norsk musikkliv gjennom rådgivning, utstrakt informasjonsarbeid og arrangering av konserter, workshops og kurs. Du kan lese mer om arrangementene, og mer om Samspills virksomhet for øvrig, på www.samspillweb.no.

Det er mulig å kjøpe konsertpass til alle konsertene for kr. 300,- , mens Samspill-medlemmer slipper inn for hundre kroner mindre.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.