Komponisten og musikeren som gikk bort 19. mai var et forbilde for mange, skriver Jørgen Karlstrøm i Norsk Komponistforening.

Alfred Janson mottok flere priser og utmerkelser, blant andre Lindemanprisen i 1988, Gammleng-prisen i 2010, Edvard-prisen i 2008 og Arne Nordheims komponistpris i 2016, © Lisbeth Medbøe Risnes/Nasjonalbiblioteket

Av Jørgen Karlstrøm – styreleder Norsk Komponistforening

Det er med stor sorg vi mottok budskapet om at vårt mangeårige medlem Alfred Janson har gått bort, 82 år gammel. Han har vært en sentral skikkelse i norsk musikkliv siden 60-tallet. Han ble medlem i Norsk Komponistforening da han var 28 år i 1965, og har betydd mye for både komponist- og musikerkollegaer i tillegg til å ha vært viktig for foreningen; gjennom musikken han skapte, som tillitsvalgt gjennom flere tiår, og som et varmt menneske med en lun humor.

Alfred Janson var både komponist og utøvende musiker, og han har arbeidet på tvers av stilarter og musikksjangre, fra viser og jazz, til klassisk musikk og samtidsmusikk, og musikken hans ble følgelig også verdsatt av et bredt og variert publikum. For dette ble han belønnet med noen av de mest prestisjetunge prisene komponister og musikere kan få.

Janson trakterte mange instrumenter, og var svært samfunnsbevisst, noe som ofte ga seg utslag i valg av tematikk i musikken han skrev.

Gjennom sin fordomsfrie utforsking og lekenhet var han et forbilde for mange, og han kommer til å bli dypt savnet.

Foreningen Ballade er eier og utgiver av redaksjonelt uavhengige ballade.no. Per i dag er NOPA, Norsk Komponistforening og Norsk musikkforleggerforening medlemmer i Foreningen Ballade.

Publisert:

Del: