Vokalkvartetten Quattro Staggioni og sopranen Ane Carmen Roggen inviterer til julekonserter i Gamle Aker kirke 9. og 10. desember.

Quattro Staggioni middelalderjul 06

Julemusikk fra virkelig gamle tider kan oppleves i Oslos eldste kirke når herrene i vokalkvartetten Quattro Stagioni sammen med sopranen

Ane Carmen Roggen inviterer til ”Middelalderjul”.

De siste ukene har vi lest i avisen om eventbyråenes og kjendisenes storslåtte juleturneer, og om julehandelen som igjen er spådd å nå nye høyder. Men èn helg i desember vender et trofast publikum tilbake til en liten steinkirke fra en annen tid, midt i hovedstaden. Her klinger fem rene stemmer mot de bare steinveggene, og beretter om julens mysterium i middelalderens tonedrakt.

En jul som ikke kan kjøpes i butikken

— Vi ser at folk søker seg tilbake til en jul som ikke kan kjøpes i butikken, sier Scott Campbell i Quattro Stagioni. – Middelalderens

julemusikk har noe i seg som befrir oss fra det kommersielle julemaset. Adresseavisens kritiker setter ord på det samme: “Stemningsfullt og troverdig. Dessuten er det komplett umulig å stresse samtidig som man lytter til dette.”

Gjennom hele musikkhistorien har man sunget om Jesu fødsel og om Maria. ”Middelalderjul” begynner på 1100-tallet – da den europeiske musikken ble flerstemmig – og flytter seg noen få århundrer fremover i tid til renessansens mer sammensatte musikalske uttrykk. Gjennom reisen står historien om julenatten skarpt i fokus.

Middelalderperlen Gamle Aker kirke fra ca 1080, som er hovedstadens eldste bygning, er det perfekte rommet for denne musikken. Klangen omslutter publikum, og det vakre kirkerommet med mektige steinsøyler skaper en nesten uvirkelig atmosfære og en konsertopplevelse utenom det vanlige.

Fortrolig og fremmedartet

Kritikerne lot seg overbevise da ensemblet i 2004 ga ut platen Nowell Sing We med musikken fra ”Middelalderjul”.

“Det klinger både fortrolig og fremmedartet, slik gode juleplater skal”, mente Dagbladets Ståle Wikshåland. Gruppens sopran, Ane Carmen Roggen, opplever at publikum er enig:

— Det er utrolig å se hvor direkte denne gamle musikken treffer folk, forteller hun. – Musikken er så enkel og umiddelbar, men samtidig litt mystisk. Noen av sangene er jo nesten tusen år gamle, så det er ikke så rart! legger hun til.

”Middelalderjul” byr på musikk av sentrale komponister som Perotinus, spanjolen Morales, kosmopolitten Orlando di Lasso og engelskmannen William Byrd. I juletiden trenger vi tradisjoner, og kjente og kjære julesanger dukker også opp i gammel tonedrakt, som Michael Praetorius’ Es ist ein Ros’ Entsprungen (Det hev ei rosa sprunge).

Om gruppen

Quattro Stagioni består av kontratenor Carl Høgset, tenorene Scott Campbell og Arild Rønsen, og bassen Rolf Asser. Ensemblet ble startet i 1987 og har i årenes løp opptrådt ved alle større festivaler i Norge samt ved festivaler i Skandinavia, Frankrike, Italia, Japan, Spania, Tyskland, Estland, Island og USA. Kvartetten har utgitt tre CD’er. Sopranen Ane Carmen Roggen er gjestesanger under ”Middelalderjul”.

Julekonserter med vokalkvartetten Quattro Stagioni 9. og 10. desember kl 19.30 i Gamle Aker kirke

Billetter 200/150 ved inngangen

Publisert:

Del: