Sørlandsduoen Fitts for Fight har havnet i søkelyset grunnet strid om opphavsrettigheter og beskyldninger om ulovlig bruk av andres materiale, tilknyttet nettverket Micromusic. Ballade har sett litt nærmere på dette fenomenet, og vært i kontakt med Marieke Verbiesen fra Micromusic NL HQ. Hun kan fortelle at opphavsmannen og Micromusic på ingen måte er ferdige med denne saken. Binärpilot er en av de involverte i Micromusic, og han tar det hele med fatning.

Piratvirksomhet

Av Bjørn Hammershaug

Den 13. desember kunne Ballade fortelle at by:Larm-aktuelle Fitts for Fight fra Kristiansand havnet i søkelyset for påstander om ulovlig plagiat av sitt utgitte låtmateriale. Duoen har nå trukket tilbake alle spor av sine utgivelser, men har ellers vært sparsommelige med å gi kommentarer til det som har skjedd.

Overrasket micromusiker
Ballade har vært i kontakt Marieke Verbiesen som tilhører det nederlandske hovedkvarteret av Micromusic, og som også er aktiv i den norske grenen av dette musikkfelleskapet. Micromusic er et nettbasert samfunn som produserer musikk etter ”gjør-det-selv”-prinsippet, musikk som er tilgjengelig for alle så sant opphavshaverne blir kreditert.

Det var fra Micromusics arkiver at Fitts For Fight skal ha hentet sin musikk – uten å gi opphavsmennene korrekt kreditt. De har tvert i mot hevdet at de har laget musikken sin selv. Dette reagerer nå Micromusic-felleskapet sterkt på.

Verbiesen forteller hvordan hun ble oppmerksom på det hele:

— Jeg satt hjemme og hørte på radio, da jeg plutselig hørte en velkjent sang av Stu/ Dropdabomb med jentevokal over. Når sangen var ferdig sa programlederen at dette var laget av to jenter fra Kristiansand under navnet Fitts for Fight, ”som lager musikken selv ved hjelp av Commodore 64 og Game Boys”. Den kommentaren fikk meg til å heve øyenbrynene siden jeg klart gjenkjente den som en sang av Dropdabomb. Når jeg logget meg inn på Micromusic så jeg at flere nordmenn hadde oppdaget det samme.

I Micromusics eget forum Microtext gikk temperaturen på dette tidspunkt allerede høyt om Fitts For Fight, og duoen ble snart gjort oppmerksom på dette. Kort tid etter var alt deres låtmateriale fjernet fra sider som Myspace, You Tube, Last.fm og Urørt.

— Reaksjonen ble enda sterkere, forteller Verbiesen, – da vi oppdaget at Fitts for Fight ikke bare hadde sluppet musikken på nettet, men også solgt den på CD gjennom sin egen nettside og gitt ut en sang på Elektrostat-festivalens sampler-CD.

— Blåst ut av alle proporsjoner
Hva skjer så videre i denne saken? Micromusic er i hvert fall ikke ferdig med den.

— Sveitsiske Dropdabomb er ikke interessert å gi bandet tillatelse til å slik bruk av sitt materiale, og har vært i kontakt med SUISA, landets copyright-organisasjon, som skal kontakte norske TONO.

Ballade har vært i kontakt med TONO, som i skrivende stund ikke har hørt noe fra SUISA.

— Micromusic jakter også på bandets øvrige låter som vi mistenker er hentet fra våre sider, i følge Verbiesen.

En av de norske artistene som bandet illegalt skal ha brukt materiale av er Binärpilot.

— Jeg har ikke gjort meg opp så veldig stor mening om dette, sier Aleksander Støver aka Binärpilot til Ballade. – Jeg lo litt av all e-posten som plutselig strømmet inn, men selv har jeg ikke engang hørt bandet. De er 15 år gamle og det er lov å drite seg ut, mener Binärpilot.

— Det startet vel som en lek på jenterommet, og det virker nå som det hele har blitt blåst ut av alle proporsjoner. Det eneste jeg har å si er at de kan bruke noe av den kreativiteten de tydeligvis har til å huske å spørre om lov neste gang. Men jeg skulle gjerne tenkt meg å høre den låten deres, avslutter han.

— Hele miljøet føler seg misbrukt, sier Verbiesen på sin side:

— Mange Micromusic-brukere lager musikk-software tilgjengelig for fri benyttelse, blant annet for å stimulere folk til selv å lage musikk. Dette er et ressurssterkt fellesskap, der medlemmene alltid hjelper hverandre. Derfor føler vi at dette virkelig er et ”bad case scenario”, da disse jentene ikke lager musikken sin selv, men stjeler fra folk som jobber hardt for å gjøre musikk tilgjengelig helt gratis.

— Hvis FFF hadde laget musikk på egenhånd ville de fått all mulig støtte fra Micromusic-samfunnet, sier Verbiesen, som legger til:

Uakseptabelt av by:Larm
— Vi mener det er totalt uakseptabelt av en festival som by:Larm, som er velkjent med det faktum at bandet har begått masseplagiat, å ikke kansellere deres opptreden. Vi mener det faktum at de er mindreårige ikke er en unnskyldning for det de har gjort.

by:Larm vurderer Fitts For Fights deltakelse på festivalen ut fra en kommende konsert de skal gjøre på John Dee (sammen med Rockettothesky), og hvorvidt de her kan presentere egenprodusert materiale av tilfredsstillende kvalitet.

— Rockefeller kjenner ikke til denne saken, og forutsetter at konserten går som planlagt, i følge bookingansvarlig på Rockefeller, Bo Terje Hustoft.

Fitts For Fight har så langt ikke gitt noen offisiell uttalelse.

Marieke Verbiesen tilhører Micromusic NL HQ og Videohometraining. Hun lager Game Boy-musikk med 8bitbox og organiserer Micro-music workshops. Verbiesen underviser for tiden i digitale medier ved Kunsthøyskolen i Bergen.

Binärpilot kan treffes her.

Publisert:

Del: