31. august er det 100 år siden komponisten og organisten Conrad Baden (1908-89) ble født. Snart blir et utvalg av hans orkesterverker utgitt på plate.

Conrad Baden

Badens produksjon har inntil nå ikke vært tilgjengelig på CD. Utgivelsen som lanseres tirsdag gir derfor en unik mulighet til å få innsikt i 100-årsjubilantens kompsisjoner. CD-en viser dessuten spennet i Badens musikk, der inspirasjonen fra både neoklassisisme, norske slåtterytmer og tolvtoneteknikk sto sentralt. ”Hele tiden kan man skimte hans varme romantikk og melodiske føringer” legger Simax til i sin pressemelding.

Fra orgel til orkester

Baden studerte orgel i Leipzig og begynte som profesjonell organist i 1928. I 30-årsalderen begynte han for alvor å komponere, og da skrev han først og fremst kor- og orgelverker til eget bruk som organist, først i Drammen og senere i Oslo. I 1946 sto han fram i offentligheten som komponist, og etter et studieopphold i Paris i 1950 satset han i større grad på å komponere orkestermusikk (seks symfonier) og kammermusikk.

Intrada Sinfonica og Soria Moria slott

”Intrada Sinfonica”, som regnes som hans mest kjente verk, fikk sin urfremføring under Festspillene i Bergen med Karsten Andersen som dirigent i 1970. Festpreget understrekes allerede fra starten med messingfanfarer, som gjentatte ganger setter sitt preg på verket. Det er rytmisk driv, og i de mer lyriske partiene får soloblåserne vekselvis spille temaet og belyse det med sin farge.

Badens ”Eventyr-suite” fra 1960 tar utgangspunkt i flere kjente folkeeventyr, og satsene er små, morsomme programmusikalske bilder med en karakteristisk og utsøkt instrumentasjon. Her finner man både ”Kjerringa mot strømmen”, ”Tommeliten”, ”Prinsessen i berget det blå” og ”Soria Moria slott”. Det er imidlertid ikke folkemusikken som er inspirasjonskilden til disse verkene, Baden er mer påvirket av Bela Bartók og den franske komponistgruppen Les Six, og verket er en selvstendig behandling av alle disse impulsene til et moderat-moderne tonespråk.

Skribent, kirkemusiker og pedagog

Conrad Baden var gjennom hele sitt virke aktiv som skribent og musikkritiker, bl.a i Vårt Land og Morgenbladet og i en rekke musikktidsskrifter. Fra 1947 og frem til han fylte 70 år virket Baden som lærer i harmonilære og kontrapunkt ved Musikkonservatoriet i Oslo. Fra 1960 var han organist i Ris kirke i Oslo.

Utgivelsen lanseres 9. september. Medvirkende utøvere er Geir Henning Braaten (piano), Oslo Filharmoniske Orkester, Karsten Andersen (dirigent), Harmoniens orkester, Bjørn Halvorsen (klarinett), Sverre Bruland (dirigent), Alf Årdal (dirigent), Kjell Ingebretsen (dirigent) og Heinz Freudenthal (dirigent).

Det er Simax som melder dette.

Publisert:

Del: