12 kunstnere i alle fasonger – komponister, performanceartister, en skuespiller, to filmskapere, lydkunstnere og billedkunstnere er denne helgen i gang med workshopen LYD PLUSS i regi av Ny Musikk. Kunstnerne jobber på Deichmans digitale verksteder og i ulike prosjektrom rundt i byen, veiledet av den tyske komponisten Manos Tsangaris.

LYD PLUSS er en del av Ny Musikks satsning Tverrkunst som går over tre år fram til 2007. Tanken bak workshopen var å inspirere profesjonelle norske kunstnere til tverrkunstnerisk samarbeid. Workshopen ble utlyst i vår.

Deltakerne er profesjonelle kunstnere med interesse for og erfaring fra tverrkunstnerisk arbeid. De ble valgt ut av en fagjury blant over 80 søkere.

Kunstnerne som deltar er Thorbjørn Skaarild, filmskaper, Silje Torp Færavaag, skuespiller, Lise Herland, oboist/performance-utøver, Rasmus Jørgensen, performance-utøver, Øyvind Torvund, komponist, Ellen Røed, billedkunstner, Jana Winderen, billedkunstner, Jørgen Larsson, lydkunstner, Elisabeth Vatn, sekkepipe-utøver, Bjørn Thomas Melhus, akustiker/komponist, Håkon Lindbäck, performancekunstner og Mari Hesjedal, filmskaper.

Hver workshop i LYD PLUSS inviterer en internasjonal kapasitet som inspirator for deltakerne. Under denne første workshopen er den tyske komponisten Manos Tsangaris i Oslo. Tsangaris foreleste i august også på det anerkjente sommerkurset i komposisjon i Darmstadt, hvor han har vært en hyppig brukt lærer.

Manos Tsangaris er fra Düsseldorf i Tyskland. Han studerte komposisjon og musikkteater med Mauricio Kagel og perkusjon med Christoph Caskel. Han har arbeidet med teater ved München Kammerspiele. Han har også drevet persepsjonsforskning og har gitt ut flere diktsamlinger.

I 1991 tok han initiativet til og organiserte seminaret “premodern Congress” i Köln hvor mer enn seksti teoretikere, kunstnere, musikere og skribenter fra hele Europa deltok.

Workshopen LYD PLUSS er tredelt. I oktober kommer koreografen V.A. Wölfl til Oslo for å arbeide med deltakerne, og i februar 2005 avsluttes LYD PLUSS med en workshop med billedkunstneren Christina Kubisch.

LYD PLUSS er blitt til i samarbeid mellom Ny Musikk og UKS, Atelier Nord, PNEK, Black Box, Goethe Institut Inter Nationes Oslo og Deichmans digitale verksted.

Publisert:

Del: