Ballade ser her nærmere på CD-boksen “Listen …”, som i går ble lansert av Grappa. Boksen, som består av syv CDer, inneholder 7 timer, 48 minutter og 33 sekunder med musikk, der det eldste stykket ligger 45 år tilbake i tid. Boksen er utgitt på etiketten Aurora, og representerer den største enkeltutgivelsen i Norsk Komoponistforenings historie.

Arne Nordheim

Det er på alle måter et viktig, vektig og verdig monument som nå reises i form av utgivelsen av ”Listen – The Art Of Arne Nordheim”. Boksen byr på 27 av Arne Nordheims stykker, som i tid går fra sangsyklusen ”Aftonland” fra 1957, der Nordheim satte musikk til tekst av Pär Lagerkvist, til ”Draumkvedet”, som ble en stor suksess på Det Norske Teatret i 1994. ”Listen…” inneholder ellers musikk fra hele Nordheims omfattende skapergjerning, med en slags hovedkjerne i de tre store verkene ”Auroa” (1983), ”Tres Lamentationes” (1985) og ”Nedstigningen”/”The Descent” fra 1980, revidert i 1986. Det sistnevnte stykket har aldri vært utgitt før, og presenteres på denne samlingen med Stein Mehren som resitatør.

”Nedstigningen” er slett ikke det eneste Nordheim-stykket her som aldri har vært ute på CD før. Også det kjente stykket ”Eco”, som Arne Nordheim vant Nordisk Råds musikkpris for i 1970, er nå ute på CD for første gang, i likhet med ”Canzona per orchestra” fra 1961. Utdragene fra ”Draumekvedet” er likeså en førpremiere på en kommende utgivelse med Kringkastingsorkesteret og Grex Vocalis. Det er også blitt plass til hele det musikkdramatiske verket ”Stormen” fra 1979, samt cello-trilogien ”Clamavi”, ”Wirklicher Wald” og ”Tenebrae”. Hele boksen åpner med ”Epitaffio” for orkester og tape, som markerte Nordheims internasjonale gjennombrudd som komponist i 1961. Punktum for den syvende og siste CDen i samlingen settes med et opptak førti år senere, fra selve jubileumsdagen i 2001, der Oslo Filharmoniske Orkester under ledelse av Christian Eggen fremførte ”Nachruf for Strings”.

Den komplette oversikten over verkene på boksen, som rommer alt fra orkesterverker til elektroakustistiske stykker, er som følger: ”Epitaffio”, ”Listen”, ”Aftonland”, Canzona”, ”Coloarizione”, ”Wirklicher Wald”, ”Clamavi”, ”Tenebrae”, ”Stormen”, ”Tres Lamentationes”, ”Aurora”, ”Nedstigningen”, ”Draumkvedet”, ”Tre Voci”, ”Silver Key”, ”Quasi Fantasia”, ”OHM”, ”Solitaire”, ”Magma”, ”Pace!”, ”Greening”, ”Eco”, ”Solar Plexus”, ”The Return Of The Snark”, ”Partita für Paul”, ”Spur” og ”Nachruf for Strings”.

— Vi er veldig stolte og glade over denne CD-boksen, forteller Gunda Djupvik ved Norsk Komponistforening. – Dette er vår største enkeltutgivelse gjennom tidene, selv om vi også har stått bak større samlinger med bl.a. Egil Hovland og Antonio Bibalo.

”Listen – The Art Of Arne Nordheim” er utgitt på Aurora, som er Norsk Komponistforenings eget plateselskap. Boksen distribueres av Musikkoperatørene AS, og vil ha en utsalgspris på 799 kroner. Førsteopplaget er på 500 eksemplarer, hvorav et begrenset antall bokser er signert av komponisten – og slik sett nok representerer et ikke ubetydelig samleobjekt.

Publisert:

Del: