Sopranen fra Stokke mottok mandag millionstipendet.

© Marius Nyheim Kristoffersen

Statoils talentstipend i klassisk musikk har som mål å være en døråpner for talentfulle musikere som vil ut i verden. Stipendet er på en million kroner og ble delt ut under Høstkonferansen til Statoil 23. november 2015.

Årets vinner er sopranen Lise Davidsen fra Stokke i Vestfold.

– Lise Davidsen er blitt et kjent navn for mange det siste halvåret; sjelden har noen gjort en større entré i det norske og internasjonale musikkliv. Hun har vunnet store sang-konkurranser i London og Oslo, og samtidig erobret publikums hjerter. De av oss som har vært så heldige å høre henne «live», har blitt slått av kraften og kjernen i hennes stemme, av hennes følsomme musikalitet og sterke nærvær, sier juryleder Leif Ove Andsnes i en pressemelding.

Flere utmerkelser
Den lyrisk-dramatiske sopranen Lise Davidsen, som også er en etterspurt romanse- og liedsanger, har en bachelorgrad fra Griegakademiet institutt for musikk i Bergen. samt en mastergrad fra Det Kongelige Danske musikkonservatorium i København, og har sunget hos den anerkjente sangpedagogen Susanna Eken.

Hun har mottatt Léonie Sonnings og Kirsten Flagstad-prisen, har vunnet flere operakonkurranser, og samarbeidet med flere anerkjente regissører, dirigenter og orkestre.

I desember 2015 debuterer hun som Ortlinde i “Die Walküre” av R. Wagner ved Bayerische Staatsoper i München. Våren 2016 er hun cover på Isabella i “Das Liebesverbot” av R. Wagner på Teatro Real i Madrid og senere debuterer hun på operaen i Frankfurt i rollene som Freia og 3. Norne.

Fremtidige engasjementer inkluderer hovedroller på Zürich Opera, Glyndebourne Festival Opera, Royal Opera House Covent Garden og Den Norske Opera.

De andre nominerte var:

Pianisten Joacim Carr, (27) fra Bergen har blant annet opptrådt med Kungliga Filharmonikarna Stockholm, Trondheim Symfoniorkester, Bergen Filharmoniske Orkester, Kringkastingsorkesteret og Lithuanian State Symphony Orchestra.

Strykekvartetten Opus13 har opptrådt både på landsdekkende radio og på Oslo Quartet Series, som en del av deres talentutviklingsprogram og er med på det nye mentorprogrammet Crescendo.

Cellist Sandra Lied Haga (21) fra Oslo i en årrekke gjort seg bemerket i Europa og Norge og spilt flere konserter i Wigmore Hall, og er spesielt invitert til Daniel Barenboims nye akademi i Berlin, «Artistic Diploma program».

Tidligere vinnere
Statoil har støttet klassiske musikktalenter siden 1990. Tidligere stipendmottagere er blant andre Ole Edvard Antonsen, Mari Eriksmoen, Christian Ihle Hadland, Vilde Frang Bjærke, Marianne Thorsen og dagens juryleder Leif Ove Andsnes.

I 2014 var det Eivind Holtsmark Ringstad som ble tildelt Statoil-stipendet.

Stipendet er en del av Statoils talentprogram «Morgendagens Helter», der selskapet støtter unge utøvere innenfor feltene idrett, kultur og utdanning.

Juryen består av juryleder og ambassadør for Statoils klassiske musikkstipend Leif Ove Andsnes, Solveig Kringlebotn, Peter Herresthal, Ole Kristian Ruud, Ingrid Røynesdal og Marianne Thorsen.

Publisert:

Del: