Nilsen får Oslo bys høyeste utmerkelse fredag, for sangene og musikken han har skapt som forteller om og skildrer livet i Oslo.

Lillebjørn Nilsen, © Birgit Fostervold / CC BY-SA 4.0

Lillebjørn Nilsen får St. Hallvard-medaljen, Oslo bys høyeste utmerkelse. Medaljen vil deles ut under en lunsj i Festgalleriet i Oslo Rådhus fredag.

I begrunnelsen heter det:
Lillebjørn Nilsen har skapt sanger og musikk som forteller om og skildrer livet i Oslo.

Sangene er blitt allemannseie, de brukes til allsang over hele landet.

Lillebjørn Nilsen er både musiker, tekstforfatter og komponist. Han har også skrevet Gitarboka, den mest sentrale læreboka i gitarspill i Norge, etter at den kom ut i 1973. Boka er trykket i 180 000 eksemplarer.

Han startet sin musikalske karriere som 15 åring i 1965 – i viseklubben Dolphins. Dannet The Young Norwegians med Bjørn Morrisse og senere Steinar Ofsdal. Etter dette en stor, lang og produktiv karriere, både alene og sammen med mange andre av de mest kjente norske visesangerne. Han spiller fortsatt noen konserter hvert år.

Juryen trekker også frem eksempler på noen av hans mest kjente sanger, som er direkte knyttet til livet i Oslo:

Stilleste gutt på sovesal 1
Tanta til Beate
Alexander Kiellands plass
By-sommer
God natt Oslo
Far har fortalt (om byen slik den var)
Gategutt (tekst av Rudolf Nilsen)

St. Hallvard-medaljen er hovedstadens spesielle heder til personer som har gjort en verdifull innsats for Oslo kommune eller på annen måte gjort seg fortjent til byens påskjønnelse. Navnet er hentet fra byens skytshelgen, St. Hallvard. Det er tradisjon for at medaljen utdeles på en dato like før eller etter St. Hallvarddagen, 15. mai.

Publisert:

Del: