SOMMERLYD: Festspillene foregår i Harstad. Direktør Carlsen drømmer seg sørover. Langt sørover.

Rosa Passos

Festspillene i Nord-Norge arrangeres fra 18. til 25. juni. Programmet inneholder internasjonale kapasiteteter som Laurie Anderson, Yuri Bashmet med Moskavsolistene og Patti Austin, og norske som Stein Torleif Bjella, Vilde Frang og Mari Boine.

Birger Carlsen, direktør i Festspillene, pakker kofferten når han skal anbefale sommermusikk for Ballades lesere:

“Når jeg blir bedt om å velge meg tre musikalske sommerfavoritter, drar jeg til Brasil – og blir der.

Ivan Lins – Cantando Histórias (EMI, 2004)
Brasil er en musikalsk smeltedigel av de sjeldne. Indiansk folkemusikk møter afrikanske rytmer som igjen møter europeisk kunstmusikk. For alle som setter pris på rytme, melodi og harmoni er brasiliansk populærmusikk en evig kilde.

Ivan Lins traff meg som en kule tidlige på 1980-tallet, og musikken har blitt med meg siden. CD’en Cantando Histórias er et konsertopptak fra 2004, som ble belønnet med Latin Grammy for årets beste album. En storslått reise gjennom hele hans karriere, med et fenomenalt band og spennende gjester.

Rosa Passos – canta Caymmi (Lumiar discos, 2000)
Doryval Caymmi var komponist og låtskriver helt i klasse med Antonio Carlos Jobim. Og Rosa Passos omtales gjerne som den kvinnelige utgaven av Joao Gilberto. På denne CD’en forenes Passos’ gnistrende gitarspill og innsmigrende stemme med 13 utvalgte Caymmi-komposisjoner. En komplett innspilling!

Chico Pinheiro – There’s a storm inside (CT music, 2010)
Her er en ny favoritt: Chico Pinheiro. Komponist, sanger og en glimrende gitarist. Dette er frisk og melodiøs jazz, med brasiliansk touch og vibrerende improvisasjoner. Han får god drahjelp av Dianne Reeves og Bob Mintzer, men det er Chico selv som fremstår som den største stjernen.

Det kommer neppe som noen stor overraskelse at både Ivan Lins, Rosa Passos og Chico Pinheiro har gjestet Harstad og Festspillene i Nord-Norge de seneste årene.

God festival-sommer!”

Publisert:

Del: