Flere platekjeder kunne nylig rapportere om en mann som var innom og kjøpte opp til 15 Nicole Lacy-singler i slengen. Mannen ble senere avslørt som Lacys manager, Ian Gold. Forklaringen var at han shoppet til Lacys fans i England. Daglig leder i Playground Music, Svein Bjørge, kommenterer single-sankingen som “beklagelig, og svært dumt av ham” i dagens VG.

Nicole Lacy

I bransjen har det lenge ryktes at praksisen med å kjøpe singler opp til listeplasseringer forekommer fra tid til annen. I forrige uke lå singelen “Dancin’ On A Tuesday” på 11. plass på VG-listen, men i dag er utgivelsen regelrett strøket fra oversikten over landets mest solgte singler.

Manager Gold bedyrer at det ikke var hensikten å kjøpe Lacy inn høyere på VG-lista, men innrømmer at han personlig har handlet inn 60-70 eksemplarer av singelen, etter sigende til “fans i England”.

Mats Nilson i Grammofonplategrossistenes Forening (GGF) legger ikke fingrene imellom i dagens VG, og betegner Golds innkjøpstur som “regelrett juks”:

— Man trikser og jukser seg til oppmerksomhet. Dette er et grovt brudd på reglene. Nilson synes også synd på Lacy, som nå er strøket fra VG-lista: – Det er trist at en ny artist som Nicole Lacy får oppleve dette. Artisten er ofte veldig uskyldig i saker som denne – her har tydeligvis noen brukt marketing-budsjettet på å kjøpe plater, sier Nilson til VG.

Nilson kan ellers fortelle at det heldigvis går lang tid mellom slike heller pinlige avsløringer. I 1995 kjøpte en ukjent person opp 300 eksemplarer av Jan Werners album “All By Myself”, noe som også løftet denne utfgivelsen høyt på VG-lista.

Golds forklaring på storinnkjøpet var som nevnt at Lacys engelske fans ikke fikk tak i singelen, og fordi PlaygroundMusic ikke hadde flere singler inne, måtte han kjøpe dem selv. Problemet er bare at Playground selv kan fortelle om flere hundre singler på lager.

Bjørge i Playground Music sier at han er “sjokkert”, og forstår de sterke reaksjonene. Til VG kaller han Golds fremgangsmåte for “klønete og beklagelig”, og tar på vegne av FONO-selskapet sterk avstand fra en slik manipulering av VG-lista.

Ian Gold selv mener at saken har blitt betydelig overdrevet i media.

— Jeg er helt i sjokk. Denne saken er blåst helt ut av proporsjoner.

Publisert:

Del: