9. desember får Mari Boine æresprisen for sin vesentlige innsats for norsk kulturliv.

Mari Boine 2007

— Mari Boine er en av Norges viktigste kunstnere. Hun har med sin bakgrunn i samisk kultur og tradisjon utviklet nye og sjangeroverskridende musikkuttrykk. Prisvinnerens store formidlingsevne gjennom musikken og språket gjør henne til en internasjonal kunstner av stort format, heter det i Kulturrådets begrunnelse for tildelingen av deres ærespris for 2009.

Rådet har delt ut prisen årlig siden 1968, og listen over prisvinnere inneholder en rekke kjente navn fra norsk kulturliv. Blant dem Alf Prøysen, Sigbjørn Bernhoft Osa, Harald Sæverud, Arne Skouen, Arne Nordheim, Anne-Cath Vestly, Arve Tellefsen, Liv Ullmann, Sverre Fehn, Iver Jåks, Kjartan Slettemark, Jan Garbarek og Jon Eikemo. Æresprisen i fjor gikk til operasanger Solveig Kringlebotn.

Grensesprenger
Årets vinner er født 1956 i Karasjok i Finnmark. Hun er utdannet lærer i Alta, og har vært musiker på heltid siden 1985. Boine har mottatt en rekke priser og utmerkelser. I 2003 fikk hun Nordisk Råds musikkpris, i tillegg har hun mottatt flere Spelemannpriser. Hun ble i 2008 utnevnt til professor i musikkvitenskap ved Høgskolen i Nesna, og i september 2009 ble hun utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for hennes allsidige kunstneriske virke, og mottok også Anders Jahres kulturpris samme måned.

— Æresprisvinneren har et grensesprengende musikalsk uttrykk, og har med sitt engasjement og kunstnerskap beriket norsk kulturliv, sier Kulturrådets leder, Bentein Baardson.

Diskografien er allsidig. Fra hennes første album Jaskatvuo?a ma??á (Etter Stillheten) som ble utgitt i 1985, har hun et rikt antall innspillinger bak seg som viser hennes vesentlige bidrag i det internasjonale musikklivet.

Videre har Boine har et utstrakt samarbeid med anerkjente internasjonale musikere fra alle verdenshjørner og har blant andre jobbet sammen med Peter Gabriel på plata One World One Voice og med Jan Garbarek. Hun har skrevet bestillingsverk både for Vossajazz (1994) og Telemarksfestivalen (2005), og lagd musikken til storfilmen Kautokeino-opprøret i 2008. Men prisvinneren holder like gjerne konserter med lokale og ukjente musikere, som med verdensstjerner fra ulike sjangere og miljøer, berettes det fra Kulturrådet.

Æresprisvinner ble utnevnt i Kulturrådets møte den 4. november. Prisen overrekkes onsdag den 9. desember 2009 klokken 20.00.

Publisert:

Del: