I kveld spiller Madrugada, Kate Pendry og Jensen&Hansen på Garage Oslo. Anledningen er en støttekonsert til inntekt for Tellhim-kampanjen, som har som mål å samle nok penger til en annonse i Washington Post. Annonsen skal formidle den norske motstanden mot USAs krigføringer i Irak og Midt-Østen. – Først skulle bare Sivert Høyem spille, men nå har han fått med seg hele bandet, forteller Garage Oslos Julia Doke.

Madrugada live på South By Southwest Austin, Texas mars 2003 (Foto: News of Norway)

Av Hild Borchgrevink

”Over 80 prosent av alle nordmenn var motstandere av USAs krig mot Irak. Et flertall er for å trekke ut de norske styrkene fra Irak. Likevel oppfattes Norge som ukritiske støttespillere til USA,” skriver folkene bak innsamlingskampanjen, som har fått egen nettside – tellhim.no. Her kan du også slutte deg til kampanjen og på forskjellige måter betale ditt bidrag til annonsen. ”Når ikke våre politikere forteller Bush hva vi mener, må vi gjøre det selv!”, skriver aksjonsgruppen.

Kampanjen avsluttes når annonsen er på plass. Planen er at den skal trykkes i den anerkjente amerikanske avisen i løpet av juli.

Tellhim.no er en partipolitisk uavhengig organisasjon som har som formål å fortelle hva nordmenn flest mener om krigen i Irak, og USAs håndtering av situasjonen. Tellhim.no ble startet på initiativ fra partiet SV. Kampanjen har fått med en rekke enkeltpersoner og organisasjoner innen norsk kultur- og organisasjonsliv. Listen over personer og organisasjoner som har sluttet seg til kampanjen, vil snart bli lagt ut på tellhim.no.

”Vi skriver til deg fordi vi føler oss nødt å melde fra i denne alvorlige saken, og regjeringen vår unnlater å gjøre det. Forholdet mellom våre to folk har alltid vært karakterisert av fred og gjenisdig respekt. […] Vi føler at vi har en forpliktelse til å fortelle deg hva den norske offentligheten mener. Vi tror fast på at arbeidet for fred i Irak er best ledet av FN og en demokratisk valgt irakisk regjering. […] Kampen mot terrorisme er for viktig til å bli ført gjennom krig,” står det blant annet å lese i den planlagte annonseteksten.

Engelske Kate Pendry har bodd i Oslo siden 1995 og arbeider innenfor ulike media. Hun har markert seg med konfronterende performance-kunst hvor det personlige og politiske går hånd i hånd.

New York trykket Madrugada til sitt bryst i mai da bandet var på lanseringstur. De var ukens utplukkede både i Time Out og The New York Press og ble omtalt i The Village Voice og New Yorker. NYP kalte bandet for Norges Radiohead, mens Time Out kalte “Grit” for “an incredibly cool album.”

Publisert:

Del: