To norske verk til festivalen som i år holdes i Estland.

Kristine Tjøgersen Foto: Wolf James Photography.

I år ble to norske verk plukket ut til festivalen World Music Days som i år holdes i Estland.

Mistérios do Corpo (2017) av Kristine Tjøgersen er valgt ut fra den norske juryens utvalg, mens All Play (2014) av Jan Martin Smørdal har kommet med fra såkalt individuell påmelding.

Verkene vil bli fremført av henholdsvis YXUS Ensemble og Defunensemble under World Music Days, 2. – 10. mai 2019 i Tallinn og Tartu i Estland.

ISCM (International Society for Contemporary Music) arrangerer årlig festivalen World Music Days. nyMusikk er den norske seksjonen av ISCM og velger ut seks nominerte hvert år.

Om verkene og komponistene:
Kristine Tjøgersen (f. 1982) har master i komposisjon fra Anton Bruckner Universität i Linz, Østerrike med prof. Carola Bauckholt og master i klarinett fra Norges Musikkhøgskole med prof. Hans Christian Bræin. I 2018 representerte hun Norge i Rostrum for Composers i Ungarn, og i 2019 er hun stipendiat ved Akademie der Künste i Berlin. Som komponist har Tjøgersen en spesiell interesse for samspillet mellom det visuelle og det auditive, og utforsker hvordan de påvirker hverandre.

Mistérios do Corpo (2017) for strykekvartett og video
Bestillingsverk til nyMusikks Only Connect-festival i 2017, skrevet for strykekvartetten Arditti Quartet. Verket er en hyllest til den brasilianske jazzkomponisten og multi-instrumentalisten Hermeto Pascoal, som har laget et stykke ved samme navn hvor han bokstavelig talt spiller på sin egen kropp. Verket ble også fremført av BIT20 Ensemble på Borealis-festivalen i 2018.

Jan Martin Smørdal (f. 1978) er en norsk komponist, arrangør, produsent og gitarist. Smørdal har mastergrad i jazzutøvelse og komposisjon fra Norges musikkhøgskole og har studert hos Henrik Hellstenius, Lasse Thoresen og andre. Smørdal har komponert musikk for en stor variasjon av besetning, fra solo til orkester, installasjoner, og kor. Verkene hans er fremført på bl.a. MATA-festivalen, ISCM-festivalen, Ultimafestivalen og Nordic Music Days. Medlem og medstifter av Ensemble neoN.

All Play (2014) for ensemble og elektronikk
Gitarist Daniel Meyer Grønvold står i sentrum for dette verket, hvor en improvisert opptreden er filmet og transkribert, og delvis spilt på nytt igjen av musikerne. Dette resulterer i en spenning mellom den originale fremførelsen, og konserten som skjer live. Gjennom denne ”oversettelsen” mistes noe av innholdet, samtidig som noe nytt oppstår. Verket ble urfremført av Ensemble neoN.

Publisert:

Del: