I Kristiansand er kravet unisont fra byens musikkmiljø: Vaskeriet må overleve! 31. oktober kunne Ballade bringe nyheten om at Studentsamskipnaden i Agder hadde fattet vedtak om å legge ned driften på Vaskeriet. Nå går imidlertid ni lokale organisasjoner og stiftelser sammen om en redningsaksjon. I går ble formannskapet i kommunen fortalt hvorfor Kristiansand ikke har råd til å legge ned sin største konsertscene, og mye tyder på at en løsning nå er rett rundt hjørnet.

Vaskeriet (Kristiansand)

— Jeg ble sjokkert over hvor bra det gikk i går, forteller Kåre Ørnevik fra organisasjonen FriMusikkensVennerNå! til Ballade. Sammen med sentrale skikkelser i byens jazz-, rock-, blues- og popmiljø kom han i går smilende ut fra formannskapets lokaler.

Sist torsdag samlet nemlig ni av sørlandsbyens største musikkorganisasjoner seg om en felles front for å redde Vaskeriet. Med på møtet var også Norgesnettet og Kristiansand kommunes fritidsetat. Alle organisasjonene samlet seg bak kravet om at Vaskeriet ikke kan legges ned samme år som både by:Larm og Kristiansands 100-års jubileum arrangeres. I går gikk musikkorganisasjonene i samlet tropp til formannskapet for å fortelle hvorfor Vaskeriet må leve videre.

— Til min store overraskelse var det bred enighet fra høyre til venstre i det politiske spekteret om at dette var noe som måtte reddes. Jeg blir svært overrasket hvis vi ikke kommer fram til en løsning nå, sier Ørnevik og forteller om entusiastiske politikere.

— Møtet tok mye lenger tid enn det vi hadde forventet på forhånd. Etter at vi hadde lagt fram saken vår, kom politikerne med mange kommentarer og spørsmål. Vi diskuterte blant annet muligheter for bygget, hvilke konsekvenser en eventuell nedleggelse vil få for musikkmiljøene i byen og hva vi tenker oss av arrangement i tiden som kommer, forteller Ørnevik. Hvis Vaskeriet låser dørene betyr det også slutten for hans organisasjon.

— FriMusikkensVennerNå! har vanskelig for å fortsette drift uten et fast konsertlokale. Vi er avhengig av kontinuitet, så hvis ikke Vaskeriet eksistere, ser det mørkt ut for oss, sier Ørnevik. Og FMVN er slettes ikke den eneste som vil bli berørt av en eventuell nedleggelse.

Vaskeriet har lenge slitt med lav publikumsoppslutning og store minustall. Som en løsning på dette lanserer den provisoriske støttegruppen tanken om at kommunen bidrar med økonomisk starthjelp til et nytt, profesjonelt drevet Vaskeriet. Konsertprofilen skal være en blanding av ferske, lokale musikere og større utenlandske artister på Norgesturné. Slik vil byen som hvert år arrangerer Norges største festival, Quartfestivalen, kunne beholde sin eneste scene som til enhver tid kan ta 600 publikummere.

— En større scene er viktig for alle musikkmiljøene i byen. Selv om jazz- og bluesklubbene har egne tilholdssteder, trenger de en scene for større arrangement, forteller Ørnevik som understreker at politikerne vektla at saken om Vaskeriet samlet hele byens musikkmiljø for første gang.

At Vaskeriet hittil har slitt med labert publikusmoppmøte bekymrer ikke Ørnevik.

— Studentene gjorde mye feil da de drev Vaskeriet. Blant annet ga man studenter fordeler foran det lokale publikumet, noe som selvsagt støter lokalbefolkningen fra seg. Man kan vel si det sånn at kristiansanderne fikk en stemoderlig behandling fra et studentfiksert styre. Dessuten var konsertprofilen preget av en lite progressiv booking. Spenstige konserter fikk ikke slippe til.

Nå ser det imidlertid ut til at lokalpolitikerne har skjønt alvoret, og støtter et samlet lokalt musikkmiljø i kampen for å redde Vaskeriet.

— Dette har gått over all forventning. Miljøet har stått samlet for første gang, og tok selv initiativ til denne “aksjonen”. Vi så skriften på veggen og handlet. Det er gledelig at politikerne også tar ansvar, avslutter Ørnevik.

Publisert:

Del: