Kristiansand Kommune har akkurat vedtatt å investere 13,5 millioner kroner i en ny rockescene, og innen mai skal “Rock City” med hjelp av 700 000 nye støttekroner finne ut hvor Kristiansand skal satse enda flere rockemillioner i åra framover. Hvordan kunne dette skje, spør Jo Strand og Louis Holbrook fra Stimuli, kulturmagasinet for Kristiansand, i den første i en serie artikler Ballade vil ha om kultursatsingen i Sørlandets hovedstad, som også omfatter det nyopprettede Cultiva – et av Norges aller største kulturfond.

Gallerisjef med egen kunst (Kat Borgen)

Av Jo Strand og Louis A.S. Holbrook, Stimuli

Hvis du gjør et enkelt Google-søk på “Rock City” får du opp 244 000 treff. Likevel er det dette begrepet en liten by sør i Norge foreløpig har satt på en unik satsing på musikk.

Stikkordet er altså Cultiva, Kristiansand Kommunes Energiverksstiftelse. Som tidligere omtalt i Ballade har Cultiva 1,4 milliarder på bok, og avkastningen av disse pengene skal hvert år brukes som gjødsel for nye satsinger innenfor kultur, kreativitet og kompetansebygging. De første 20 millionene er fordelt og tildelingene skal offentligjøres førstkommende fredag 19. desember, og i skrivende stund sitter hundrevis av idémakere rundt om i Kristiansand på nåler.

Men ”Rock City” har allerede fått penger. Høyskolen i Agder, Quartfestivalen og Etablerersenteret i Vest-Agder står ansvarlig for å utrede satsing på musikk miljø og -bransje, og med hjelp av 700 000 Cultiva-kroner skal det legges fram en rapport 1.mai, som så skal brukes som grunnlag av Cultiva for framtidige tildelinger.

–Vi skal opprette 8 arbeidsgrupper og har knyttet til oss gruppeledere som alle er dyktige mennesker innenfor sine felt og har sagt seg villige til å delta i arbeidet framoer, sier prosjektleder Espen Hille. Han kommer fra stillingen som teknisk produksjonsjef på Quarten, og står nå ansvarlig for å samle trådene fra artister, akademia, formidlere og leverandører til en helhetlig satsing.

– Dette blir den første virkelige testen på om det mye omtalte samarbeidet mellom miljøene har rot i virkeligheten. Forhåpentligvis vil vi relativt raskt få opp en oversikt over miljøenes utbredelse og innhold. Videre er vi allerede i dialog med samarbeidspartnere innen opplevelsesindustrien i Norden (bl.a. Rock City i Hultsfred og Musicon Valley i Roskilde) og kommer til å følge opp disse framover.

Cultiva har satt opp en egen kravspesifikasjon som bl.a. sier at forprosjektet skal ”påvise hvor støtte bidrar til ugunstig konkurransevridning”, ”påvise og prioritere aktiviteter som gir hurtig effekt på sysselsetting og levekår”, gi anbefalinger om prioriteringsrekkefølge” og ”foreslå instanser som kan vurdere kvalitet innen ulike prosjekter”. Både Cultiva og Rock City understreker at rapporten bare skal være retningsgivende. Cultiva vil fremdeles være ansvarlig for alle tildelinger. Siden ”Rock City” nå er invitert til å tegne kartet, foreslå retning og komme med anbefalinger om guide, har man i alle fall alle muligheter til å påvirke Cultivas tankegang.

Når ”Rock City”-rapporten er klar, ja da skal det satses. Første milepæl blir nok Aladdin, som med hjelp av 13,5 millioner, vil bli Kristiansands hovedscene for rytmisk musikk. Det gamle kinobygget vil få en fleksibel hovedscene med max kapasitet på 690 personer, en klubbscene, black box og kafé, og målet er å åpne til sommerens Quartfestival. I neste omgang regner de fleste med at rytmisk musikk vil bli et hovedsatsingsfelt for Cultiva, noe som i så fall vil bety en musikksatsing uten sidestykke her til lands.

Cultiva vil etter hvert fordele mer enn 50 millioner i støtte – hvert år. Ballade vil i den forbindelse i samarbeid med Stimuli sette fokus på Kristiansand som musikk- og kulturby, og vender tilbake med en større artikkalserie om dette emnet rett over nyåret. I mellomtiden anbefaler Ballade-radaksjonen gjerne et besøk til Stimulis nettsider, der man kan finne mye stoff om musikk, kultur, film, teater og litteratur. Det er mulig å følge den første utdelingen av Cultiva-midler direkte på nettet på www.cultiva.no. Cultivafondet er Norges største kulturfond etter Fritt Ord, og er en satsning som allerede begynner å vekke internasjonal oppmerksomhet – som i denne ferske artikkelen fra velrenommerte Die Zeit.

Publisert:

Del: