Et av Kongsberg Jazzfestivals ønsker for framtiden er å utvikle en temporær scene på det praktfulle Kirketorvet i hjertet av det historiske Kongsberg. Idèene utvikles sammen med arkitektkontoret Snøhetta, kjent for blant annet Bibliotheca Alexandrina, det nye operahuset i Bjørvika og Bærum Kulturhus.

Snøhetta: Planer for Kongsberg Jazzfestival

Kongsberg Jazzfestival ønsker å bruke hele byen og skape et myldrende miljø også sentralt på vestsiden av byen. En unik ramme er Kirketorvet, som er utpekt som 1000 års-sted og offisiell festplass.Torvet omkranses av en rekke storslåtte og betydelige bygg, hvorav flere er fredet og verneverdige. Sentralt blant disse byggene er Kongsberg Kirke fra 1761, som rager som Norges nest største kirkerom, og Bergseminaret som huset Norges første høgskole med sin bergverks- og ingeniørutdanning.

— Foreløpig er dette visjoner for framtida, og det er mye jobb som gjenstår før vi kan si om en temporær scene på Kirketorvet er gjennomførbart. Vi har god tro på prosjektet, og er avhengige av at hele Kongsbergsamfunnet, fra offentlig sektor til næringsliv, slutter seg til visjonene. Vi håper at dette kan berike hele byen og skape nytt liv på historisk grunn, sier styreleder Anne Toril Kasin.

Det er innhentet erfaringer fra andre steder i Europa, fra Jazzfestivalen i Marciac og rockefestivalene i Hultsfred og Arvika. Scenen vil bli temporær og gir store utfordringer når det gjelder å få til løsninger som optimaliserer forholdet mellom teknikk og estetikk, samtidig som det nye spillestedet skal gi festivalen og byen et positivt løft.

— De første skissene som legges fram i januar er resultatet av en idèdugnad mellom Snøhetta og Kongsberg Jazzfestival. Det er utrolig inspirerende og interessant å jobbe med disse arkitektene, som er i verdensklasse, avslutter Anne Toril Kasin.

Snøhetta presenterte de første idèskissene på et Kongsberg Jazzfestival-arrangement på Blå tirsdag 20.januar.

Publisert:

Del: