Variert og solid: Ornette Coleman, Knutsen & Ludvigsen, Dee Dee Bridgewater, Mari Boine og Wilco er blant toppnavnene på årets Kongsberg Jazzfestival, som setter pris på artiser som faller mellom genrestolene: – Genre er et hjelpemiddel, det er ikke noe absolutt med faste vegger, forteller festivalens daglig leder Pål Fidjestøl til Ballade. Kongsbergjazzen finner sted 4.-7. juli.

Trinacria2007_2 (Foto: Ann Iren Ødeby), © Ann Iren Ødeby

Av Bjørn Hammershaug

— Responsen på årets program har vært helt fantastisk! Jeg har fått inn haugevis med tekstmeldinger fra hele landet og av vilt fremmede mennesker som ydmykt takker oss, forteller en svært fornøyd Pål Fidjestøl, daglig leder på Kongsberg Jazzfestival, til Ballade.

Han har akkurat sluppet årets program, som spenner fra jazzlegendene Ornette Coleman og Dee Dee Bridgewater, genrekryssende band som Wilco og Trinacria og superstjerner som Joshua Redman og Roy Hargrove.

— Det er særlig rørende at vi blir sammenholdt med den langt større Quartfestivalen blant en del yngre mennesker som klager over at de ikke får med seg begge festivalene, sier Fidjestøl, og henviser til at de to festivalene kolliderer.

— Men det er altså ikke vi som har lagt oss etter Quarten, det er omvendt, legger han til med et smil.

Strammere profil, klarere dager

Hva vil du si kjennetegner årets program?

— Vi har forsøkt å stramme profilen ytterligere på det vi har fått god respons på tidligere. Jeg vil si vi har tatt enda et steg oppover på skalaen, særlig mot det vi er gode på, særlig frijazz og impro. Men vi har satset hardt på alle områder, også mot rocken.

Fidjestøl fremhever at de enkelte dagene er utkrystallisert tydeligere denne gangen:

— Onsdag er den store bluesdagen, torsdag og fredag er de store jazzdagene, mens vi på lørdag også har mer rocketing.

Mellom båsene

Hva er dere mest fornøyd med i forhold til årets program?

— Helheten. Det at vi har fått til at alt stemmer og at kabalen løper så fint er jeg veldig fornøyd med. Jeg mener årets program glir sammen på en svært god måte.

— Når det gjelder artistene er jeg blant annet stolt av Maja Ratkje. Det er veldig spennende med hennes mange fasetter, og vi kan både presentere henne i samarbeid med Enslaved – i seg selv et scoop – og med Oslo Sinfonietta. Ratkje er en artist som alltid havner mellom båsene. Slike artister er vi spesielt glad i, de som har en halv fot i jazzen, men som også søker ut av genren. Vi har også artister med begge beina godt plantet i jazzen, men også de som forholder seg til jazz uten å holde seg utelukkende der. Wilco er et godt eksempel på et band som er søkende i forhold til sitt eget uttrykk. Genre er først og fremst et hjelpemiddel, det er ikke noe absolutt med faste vegger.

Når det gjelder Wilco kan Fidjestøl også fortelle at de nå jobber med de siste detaljene til en spesialkonsert med Huntsville og Wilcos Glenn Kotche/Nels Cline.

Nye scener

Fjorårets suksess med utendørsscenen Tubaloon føres videre også i år, og antall konserter dobles der.

— Vi har nå kuttet helt ut Kongsberghallen, og det var intensjonen siden vi lanserte Tubaloon. Vi har hallen likevel i bakhånd, hvis noen artister krever å spille innendørs. Vi er opptatt av å ha fokus på artistenes ønsker, men i år var det i hvert fall ingen som krevde det. Vi har fått veldig god respons på tubaloonen, og det er nok en scene som oppleves som spektakulær også for de som spiller der, mener den daglige lederen.

Han kan dessuten fortelle at festivalen har opprettet tre nye scener for året, alle tre har både en utendørs og en innendørs variant i tilfelle dårlig vær.

— Alle disse tre ligger nærmere sentrum enn de to som er kuttet ut, blant annet Byorkesterets Hus som ble solgt og sanert.

I fjor uttalte du at festivalens djerve holdning er å tøye strikken uten å hoppe ut av den. Så da går jeg ut fra at denne holdningen fremdeles gjelder på Kongsberg Jazzfestival?

— Det var da godt sagt, humrer Fidjestøl. – Jo da, det gjelder i høyeste grad. Det er på en måte det som er selve mantraet her i Kongsberg.

Blant årets artister kan vi nevne:

Ornette Coleman
Wilco
Dee Dee Bridgewater
Joshua Redman
Roy Hargrove.
Knutsen & Ludvigsen med Motorpsykkel
Mari Boine
Trinacria (Fe-mail & Enslaved)
Gjerstad & Nilssen-Love 4tet,
Marc Ducret solo
Big Satan
Maja Ratkje & Oslo Sinfonietta
Serena Maneesh
Knut Reiersrud & Knut Borge
Amund
Håvard Wiik
Silje Nergaard
Trondheim Jazzorkester med Erlend Skomsvoll og Ola Kvernberg
Susanna and The Magical Orchestra
Huntsville
Christianssand String Swing Ensemble.
Håkon Kornstad solo
Puma med Lasse Marhaug
String Zone
Ska Patrol
offonoff

For fullt program og all nødvendig informasjon anbefales hjemmesiden kongsberg-jazzfestival.no.

Publisert:

Del: