Under navnet klassisk+ satser Rikskonsertene sammen med 14 utvalgte arrangører landet rundt på et nytt prosjekt innen klassisk- og samtidsmusikk. Prosjektet skal sikre kammermusikken levedyktige vilkår i årene framover sammen med dyktige musikere og innsatsvillige arrangører over hele landet. Startskuddet går til høsten med en turné med pianisten Grigory Sokolov. – Under overskriften klassisk+ vil vi gjøre en ekstra innsats for klassisk kammermusikk, sier Einar Solbu, direktør i Rikskonsertene.

Einar Solbu, Rikskonsertene

Rikskonsertene vil samarbeide med arrangører over hele landet. Blant 24 arrangører som søkte å bli opptatt i ordningen ble det til slutt valgt ut 14 arrangører fordelt på 12 områder. Bodø Kulturhus, Drammen Teater, Festiviteten, Haugesund Teater & Konserthus, Harstad Kulturhus, Ibsenhuset, Musikkens Venner i Hamar, Arendal, Grimstad, Molde og Sarpsborg, Nøtterøy kulturhus, Sandnes kulturhus, Stavanger konsertforening og Ål kulturhus skal produsere konserter innenfor rammen av klassisk+. Nabokommuner som Grimstad og Arendal og Stavanger og Sandnes skal samarbeide om serien.

Når det gjelder utøverne, vil Rikskonsertene blant annet høste fruktene av sine egne introduksjonsprogrammer for solister, for eksempel INTRO-klassisk som har rukket å etablere seg som en attraktiv lanseringsmulighet for unge, dyktige musikere.

I de klassisk+-konsertene som er i Rikskonsertenes regi vil publikum i år få møte pianisten Grigory Sokolov i september, INTRO-klassisk-solistene Isa Katharina Gericke, sopran, Anders C. Øien, gitar, Marius Hesby, trombone og Andjej Maevski, klarinett i november, cellisten Øystein Birkeland sammen med 7 andre cellister og sopranen Kari Postma i januar og Vertavokvartetten i april og mai. INTRO-klassisk-gjengen vil i tillegg bli supplert av ingen ringere enn pianisten Håkon Austbø.

De lokale arrangørene vil i tillegg produsere egne konserter innenfor klassisk+-rammen. – Tilfanget av dyktige musikere har aldri vært større på dette området, og alle festivalene viser at publikums-interessen for god kammermusikk er stor. Likevel er det ikke så mange kammerkonserter rundt om i landet utenom festivalene, og oppslutningen om de som er, er heller ikke så stor. Gjennom konsertserien klassisk+ vil Rikskonsertene forsøke å gjøre noe med dette, forteller Einar Solbu.

Publisert:

Del: