Modus ensemble lanserer sin CD ”Douce dame” med tekster og musikk fra den franske hoffkulturen på 1300-tallet, skildret av Guillaume de Machaut. Det vil bli servering av fransk vin, og omvisning i Oslo Ladegård, fredag 15. september.

Modus Ensemble 2006/Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Modus ensemble har lenge arbeidet med musikken til Machaut, og nå kommer deres første CD med Machauts enstemmige ”virelais”, en enkel type melodi med refreng. I tråd med datidens praksis improviserer de frem motstemmer og mellomspill som omkranser tekstene. Instrumentene er kopier av strykeinstrumenter og fløyter fra middelalderen. Siden det nesten ikke finnes overlevert instrumentalmusikk vi kan assosiere med Machaut og hans verden, har de laget deres egne ”estampier”, danseformer basert på Machauts melodier.

Den franske komponisten Guillaume de Machaut var både berømt og bereist, og etterlot seg rundt regnet 10 manuskripter som inneholder hele hans livsverk. Han ble født i Champagne-distriktet i det nåværende Frankrike, utdannet seg til prest, og arbeidet som sekretær for Jean de Luxembourg, kongen av Böhmen. Ettertiden kjenner ham også som historiker. Machauts lyrikk og musikk hører til det fineste og mest betydningsfulle fra middelalderen.

Machauts syv hundre år gamle sanger handler om kjærlighet. Middelalderen er en fjern tid, og dens diktere og musikere har et annet uttrykk enn vi er vant til i dag, men kjærligheten er alltid aktuell.

Modus ensemble består av Gro Siri Johansen, sang, Elizabeth Gaver, fiddle og Hans Olav Gorset, fløyter. Skuespilleren Morten Røhrt leser norske oversettelser av tekstene. De har presentert sitt Machaut-program i Norge og i USA, og høstet mange lovord:

“… a continuity of artistic vision, high quality musicianship and sensitivity …”

“Medieval string instruments played with seeming effortlessness by Elizabeth Gaver, and flutes reflective of long ago, voiced equally well by Hans Olav Gorset, accompanied Gro Siri Johansen, a soprano able not only to reduce at will any propensity toward vibrato she might possess but imbue the songs with a range of dignified passions.”

Tid/sted: fredag 15. september kl. 22.00, Oslo Ladegård, Oslogata 13. For reservering, ta kontakt på post@middelalder.no

Publisert:

Del: