Domkantor i Oslo Domkirke, Kåre Nordstoga, er aktuell med ei innspeling av Franz Liszt sine orgelverk. På plata, som er innspilt på Ryde&Berg-orgelet i Oslo Domkirke, kan ein høyra mellom anna ”Preludium og Fuge over B-A-C-H-temaet” og ”Fantasi og Fuge over ”Ad nos, ad salutarem undam””. – Dette er det første ordentlige orgelstykket som definitivt ikke er barokkmusikk, seier Nordstoga om sistnemnde verk.

kåre nordstoga, Liszt

Nordstoga sin nyutgitte CD inneheld samtlege orginalskrivne orgelverk av Franz Liszt. Dei er tre i talet: ”Preludium og Fuge over B-A-C-H”, ”Variasjoner over ”Weinen, Klagen Sorgen, Zagen”, ”Fantasi og fuge over ”Ad nos, ad salutarem undam”” samt en orgeltranskripsjon av Bach’s ”Adagio fra Fiolinsonsate nr 4, BWV 1017”.

— Dette er repertoar som jeg har spilt i mange år – det er virkelig kjernerepertoaret for orgel, seier Nordstoga til Ballade. – Før Liszt skrev dette, var orgelmusikk ensbetydende med barokkmusikk. Liszt legger grunnen for en annen måte å tenke på, han tar i bruk det romantiske orgelet, med orkestrale virkemidler og verk som varer i opptil en halv time.

Utgangspunktet for Fantasi og Fuge over ”Ad nos, ad salutarem undam” fann Liszt i ein opera av Meyerbeer, og stykket er i fylgje Nordstoga eitt av dei største og mest fargerike orgelstykke som er skrive gjennom heile 1800-talet.

— Liszt var en bevisst komponist som tøyde grenser i mange retninger, og dette er en av dem. Han har ikke skrevet mer musikk enn disse verkene for orgelet, men har klart å sette spor etter seg også i dette området, seier Nordstoga, som alt har turnert med repertoaret – mellom anna har han konsertert i Notre Dame i Paris.

Innspelinga er utgive på Afontibus, som er stifta av Nordstoga sjølv, i lag med fiolinist Geir Inge Lotsberg. Dette er den fyrste solo-CD Nordstoga gjev ut her, og i alt har det komme ut fem CD-ar på labelen, blant dei Carl Nielsen fiolinsonater, som fekk fine meldingar m.a i Danmark. Innspillinga er gjort på orgelet i Oslo Domkirke, laga av Ryde&Berg til kyrkja sitt 300-årsjubileum i 1998.

Kåre Nordstoga (1954) er utdannet fra Norges musikkhøgskole og har studert under David Sanger fra London. Han har vært tilsatt i Oslo Domkirke siden 1984, først som deltids assistent-organist, senere som domkantor. Hans repertoar inneholder et vidt spekter av orgelverk, med hovedvekt på klassiske mestere som Bach, Mozart, Franck, Widor og Messiaen. Han har tidligere gitt ut flere CD-er, blant annet ”French organ music by Franck and Widor”, ”Bach’s triosonatas” og nylig ”Toccatas by Bach”.

For meir informasjon, sjå www.ryde-berg.no og www.afontibus.no

Publisert:

Del: