Den svenske dirigenten begynte åremålet onsdag 1. februar.

Johannes Gustavsson Foto: Anna Hult

Ungdomssymfonikerne engasjerte onsdag den svenske dirigenten Johannes Gustavsson som ny kunstnerisk leder. Stillingen er på åremål og innebærer det kunstneriske ansvaret for Ungdomssymfonikerne og for videreutviklingen av orkesteret.

Ungdomssymfonikerne, som ble opprettet i 1973, er Norges nasjonale ungdomsorkester Orkesteret settes sammen på nytt hvert år. Det rekrutterer høyt kvalifiserte musikkstudenter fra hele Norge, og også fra nordiske og europeiske studiesteder. Orkesteret spiller syv til ti konserter i året, og når et publikum på rundt 8000.

Johannes Gustavsson går i fotsporene til Ungdomssymfonikernes to tidligere kunstneriske ledere: Karsten Andersen og Ole Kristian Ruud. Sistnevnte var Gustavssons lærer under studietiden ved Norges musikkhøgskole.

Han har siden 2012 vært sjefdirigent i Oulu symfoniorkester i Finland, og siden 2015 vært sjefdirigent for Wermland Opera i Karlstad i Sverige. Han dirigerer også regelmessig de store nordiske symfoniorkestrene som for eksempel Kungliga Filharmonikerne og Sveriges radios symfoniorkester i Stockholm, Gøteborgsymfonikerne, Turku filharmoniske orkester, Helsinki filharmoniske orkester, Kringkastingsorkesteret og Oslo filharmoniske orkester.

Publisert:

Del: