Seks band fra Finland, Sverige, England og Norge står denne helgen på scenen under Nordens første rene jenterockfestival. “The Devil Dolls Festival” byr på både garasjerock og høye lakkstøvler, og vil foregå på John Dee og Last Train i Oslo. De norske innslagene er Umbrella fra Moi og The Lauderettes fra Oslo, mens initiativtagere til festivalen er Ragna Nordenborg og Cecilie Asker fra miljøet rundt jenterock-fanzinen Girlsville.

The Launderettes

På Devil Dolls-festivalen, som for øvrig bruker “jenterock” som en hedersbetegnelse, vil du i følge arrangørene møte “Europas heteste rockepiker”. Det er finske Thee Ultra Bimbos og Branded Women, norske Umbrella og Launderettes, svenske Sahara Hotnights og engelske Diaboliks. Alle gruppene har flere plateinnspillinger bak seg, og har etter hvert opparbeidet seg en anseelig live-erfaring.

Ragna Nordenborg, som sammen med Girlsville-redaktør Cecilie Asker fikk ideen til festivalen, forteller at det har vært kort vei fra tanke til handling.

— Cecilie og jeg var på vei hjem gjennom Sofienbergparken etter øving en kveld i mai, og begynte å snakke om hvor bra det hadde vært med en ren jentefestival. Vi begynte å kontakte band i det skjulte, og fikk etter hvert veldig god respons fra folk som hadde lyst til å være med. Det eneste vi savner er kanskje et amerikansk band. Vi kontaktet både Lunachicks og The Donnas, som begge reagerte positivt, men det passet dessverre ikke helt inn i planene ellers. Vi får prøve å få dem med til neste år. Om vi bare får rundt tohundre mennesker hver kveld denne helgen, bør det være visse sjanser for at Devil Dolls kan etablere seg som en fast festival.

Bortsett fra det sterke innslaget av jenter – hva er det som kjennetegner de gruppene som skal opptre under Devil Dolls-festivalen?

— En rød tråd er vel at ganske mange av dem nok har ”Nuggets”-boksen eller en Sonics-plate i samlingen. Dette blir likevel ikke noen ren garasjerockfestival, selv om mye av musikken har elementer av både garasje og rock’n’roll i seg.

Den offisielle åpningen av festivalen skjer i kjelleren på John Dee fredag kveld, der det for anledningen vil bli arrangert Devil Dolls Club. Her kan interesserte hilse på alle musikerne, samt overvære den høytidelige releasen av “Devil Dolls Magazine” og andre overraskelser til DJ-akkompagnement av Mona B. Senere på kvelden vil både Umbrella, Thee Ultra Bimbos og Sahara Hotnights opptre. På lørdagen blir det konsert med The Launderettes og Diaboliks, der man venter inn en liten busslast med valfartende svenske fans.

— Om folk ikke er helt utslitte etter fredag og lørdag, vil jeg dessuten anbefale Branded Women fra Finland på det sterkeste. De spiller på Last Train søndag klokken ti, og lager utrolig vakker, melodiøs musikk med innslag av både orgel og steel-gitar.

Både Umbrella og Launderettes var med på samleplaten ”Stiff Nipples Volume 2” , som kom ut tidligere i år. Du kan høre lydkutt fra begge gruppene på hjemmesidene til AKKS, som ellers også står som arrangør av konserten ”Back To Girls” i Storm P på Smuget tirsdag 21. november, der Mensen, Venke Fuzz og Memo vil innta scenen.

Hjemmesidene til Devil Dolls-festivalen finner du her – med komplett programoversikt, korte biografier og bilder av alle gruppene, samt pekere til nettsidene deres.

Publisert:

Del: