Andreas Fliflet (Foto: Allan Klo)

– Jeg maste til jeg skammet meg

I natt kan Andreas Fliflet bli nominert til Grammy for en plate norsk bransje ikke ville ta i.

Kalender

Orgelkonsert på Påskeaften: Kåre Nordstoga

30/03/2024 Kl. Kl,12.oo

Viken

Members Choice

06/04/2024 Kl. 20:00

Agder

Men bergenseren, som har gjort hammerfesting av seg, vurderer muligheten for at han får en Grammynominasjon som ekstremt liten.
— Jeg nyter privilegiet å kunne være spent så lenge jeg kan. Jeg vet godt at oddsene ikke er i noens favør siden det er så mange påmeldte, sier Fliflet.
— En del mekk
Prosjektet han er påmeldt for er Jienat og albumet vi snakker om er “Mira”. Fliflet kaller “Mira” for “arktisk verdensmusikk”. For å oppnå muligheten til å delta i nominasjonsprosessen til Grammy, og det i seks kategorier, har Andreas Fliflet brukt hundrevis av timer, og gått opp sin helt egen en sti i den jungelen som internasjonal platebransje- og presse representerer. Vi kan gå så langt å si at det er en prestasjon i det hele tatt å bli påmeldt for en plate han har komponert, produsert, innspilt og utgitt selv.
— Det var en del mekk for å bli vurdert som stemmeberettiget medlem i National Academy of Recording Arts and Sciences, som er nødvendig for å nominere en plate. Jeg måtte bevise at utgivelsen var allment tilgjengelig og i distribusjon i USA, og at den ble spilt på radio, sier han.
Fliflet sendte over regneark med henvisninger til om lag 50 radiostasjoner som hadde hatt “Mira” på spillelistene, i tillegg til henvisninger til utsalg. Fliflet har distribusjon i USA gjennom CD Baby, en amazon-lignende nettbutikk som gir innpass på det fysiske markedet.
— Det tok ti minutter å få distribusjon i Japan og USA, sier Fliflet.
Fulgte instruksjonene
Det som har tatt mesteparten av de over 200 timene Fliflet har brukt på promoteringsarbeidet er å få innpass på radiostasjonene i USA.
— Det var et Sisyfos-arbeid uten like å snuse opp radiostasjoner som ville sette Mira på spillelisten. Men jeg har i liten grad ringt og mast, og heller fulgt instruksjonene på den enkelte stasjons nettsted. Hvis man er et promobyrå kan man i større grad mase, for de samme radiostasjonene har etablert relasjon og rutinemessig telefonkontakt med promoselskapene. I de fleste tilfellene har jeg forsikret meg om at platen har kommet fram, og så holdt kjeft.
Albumet har delvis blitt spilt på Jungeltelegrafen-lignende programmer innenfor nettverket til National Public Radio (NPR). Fliflet har også snust opp radiostasjoner som rapporterer til College Music Journal (CMJ) og fått “Mira” inn på inn på verdensmusikklister i USA.
— Dette er egentlig en veldig urasjonell måte å bruke tid på når man bare har én plate. Hadde man hatt et byrå kunne man gått i samme løype flere ganger. Det er enklere å kjøpe en bil enn å begynne med å finne opp hjulet, sier Fliflet.
— Lettere i USA og Japan enn i Norge
National Academy of Recording Arts and Sciences er en stor organisasjon med mange tusen medlemmer og har tatt seg tid til å “vurdere en mygg fra provinsen”, som Fliflet sier det. Men i Norge har det ikke gått like lett.
— Min forståelse av dem jeg har vært i kontakt med – det har ikke vært noe kamp om beinet akkurat, dette er verdensmusikk og ikke topp ti listepop – er for det første at jeg måtte ha utgivelsen på noen andres plateselskap. Konsekvensen av det ville vært at jeg ikke kunne selge albumet fra min egen nettside, og jeg ville da i praksis ha gitt fra meg hele platelageret. Jeg valgte da å beholde det som en egen utgivelse på min egen etikett, og valgte i praksis bort muligheten for distribusjon gjennom en etablert kanal. Jeg maste til skammet meg. Så sluttet jeg, sier han.
Større odds for Færøyene i VM-finalen i fotball
“Mira” har fått oppmerksomhet i NRK, Bladet Tromsø og i Altaposten. Fliflet skryter av disse medienes evne til å ta selvstendige valg, men ler som svar på spørsmål om inntekter. Selv om det blir en del salg via amerikansk distributør og eget nettsted, er det langt opp til break even, selv med tilskuddspenger innregnet.
— Platesalget har undergått mine villeste forventninger, humrer Fliflet.
— Det kommer kanskje TONO-penger fra europeiske spillinger, men jeg kommer ikke til å se ett øre fra spillinger i USA.
— Hva skjer om du blir nominert i én av de seks kategoriene?
— Da er jobben gjort, og vel så det. Det ville vært stort. Men det er like sannsynlig som at Færøyene kommer til semifinalen i VM i fotball, sier Fliflet.
Natt til torsdag får vi vite om “Mira”, som er spilt inn i Argentina, Brasil, Åland og Hammerfest, blir nominert til Grammy. “Mira” er innspilt i 5.1 høydefinisjons surroundlyd. Ifølge Fliflet er også platen blant de første utgivelsene i verden som er tilgjengelig som en Audio Blu-ray-plate.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.