PLATEANMELDELSE: Jazzaway Records har ikke sluppet plater på en stund, men når selskapet igjen rører på seg er det med en utgivelse som bør gli rett inn på topp fem-listen av det som har kommet ut på denne etiketten. Det skriver Ballades anmelder om sekstetten Jazzmob og deres livealbum Flashback spilt inn på Molde Jazzfestival i 2006.

Jazzmob - Flashback

Av Carl Kristian Johansen

Vi snakker altså om Jazzmob, bandet til Jazzaways egen direktør Jon Klette. Opptaket vi finner på dette albumet er fra en dobbelbilling med The Core, som på det tidspunktet også var et Jazzaway-band.

Det siste prosjektet til Jazzaway, før dette det lille intermezzoet som ledet opp til ”Flashback”, var Sonny Simmons-prosjektet som ble fullendt etter tre album. Den nå aldrende Simmons, en representant for den frie 60-tallsjazzen i USA, kan stå som en representant for det som har vært kjernen i Jazzaways katalog; det hudløse og direkte uttrykket, levert med en nesten utøylet energi, og med en slags respektløs forankring i jazzens forskjellige utviklingstrinn.

Blant høydepunktene i Jazzaway-katalogen vil jeg blant annet trekke fram de intense trioskivene til Trinity, Shagma og MZN3. Klette skal også ha ære for å ha gitt ut Morthanas sinnssyke debut med Andrew D’Angelo, Morten Olsen og Anders Hana, og ikke minst mye kreditt for å være den første til å presentere The Core på plate. Crimetime Orchestras ”Life is a Beautiful Monster” er også et album som har utvidet grensene for hva musikk i Norge kan være på 2000-tallet.

Det er flere unge musikere Klette har vært sentral i å dokumentere på et tidlig stadium, deriblant Jørgen Mathisen og Kjetil Møster. Jazzmobs medlemmer er i hovedsak litt eldre en den generasjonen som har dominert på Jazzaway, men denne sekstetten høres fremdeles ut som det mest sultne og drivende orkester på 2000-tallet ved siden av The Core.

Jazzmob slapp albumet ”The Truth” i 1999, også det et livealbum, og har siden vært på banen med studioinnspillingene ”Pathfinder” (2003) og ”Infernal Machine” (2006) de to siste på Jazzaway.

Besetningen har variert siden oppstarten i 1998, og topp folk har hele tiden sørget for at kvaliteten har vært høy. Det er altsaksofonist Klette som er primær låtskriver i Jazzmob med tenormann Gisle Johansen som kollega. Låtmaterialet som ble presentert i Molde er naturlig nok preget av albumet ”Infernal Machine” som var Jazzmobs aktuelle skive på det tidspunktet. Den mer dedikerte delen av lyttermassen bør derfor være kjent med essensen i materialet som presenteres her.

Og Jazzmob leverer med fynd og klem. Her finnes det lite kontemplativ og følsom kunst- eller popjazz. Selv om små trip’er med psykedeliske overtoner dukker opp her og der er Jazzmobs vei til nirvana er først og fremst fysisk. Det spilles hardt og kraftfullt, og bandmedlemmene er virtuose nok til å være ekspressive selv innenfor en ramme av høyt tempo og overraskende taktskifter.

Klette og Johansens tittelkutt Flashback den eneste jeg ikke har hørt tidligere. Her viser Johansen seg som en virkelig strålende tenorsaksofonist der han på en akrobatisk måte harver seg gjennom melodien uten at det høres ut som en teknisk øvelse. Det halsbrekkende tempoet i Flashback opprettholdes av Per Zanussi, og som med Johansen høres det Zanussi driver med først og fremst ut som en lek, ikke en anstrengelse, når han til slutt pløyer mark for soloprestasjonen til keyboardist Anders Aarum.

I et uoppmerksomt øyeblikk kan Flashback ta deg tilbake til Miles’ ”Cookin’ at the Plugged Nickel” eller John Coltranes ”Giant Steps”, men låtskriverkunsten til Klette/Johansen henter inspirasjon fra en mye bredere palett enn det.

Av og til tar jeg meg selv i å tenke på Frank Zappa når jeg hører på dette albumet, og sporet Crossbreed er bare en litt streitere variant av progrock med impropreg enn det Supersilent leverer på Rune Grammofon.

Segments of Bird skiller seg ytterligere litt ut fra de andre sporene ved å være sakteflytende, stemningsskapende og i større grad speile indre landskaper. Det er altså ikke en Charlie Parker-hommage, men en hentydning til hvor denne musikken har sitt utspring, og hvor Klette og Johansen er forankret.

Nå som tiåret begynner å ebbe ut og man skal begynne å kikke seg tilbake for å se hva som står ut av den jazzrelaterte musikkproduksjonen i Norge siden 2000, er flere utgivelser på Jazzaway Records blant de mest interessante. Flashback er definitivt en av dem.

Jazzmob – Flashback
Selskap: Jazzaway Records
Distribusjon: Musikkoperatørene

Medvirkende:
Jon Klette – altsaksofon, elektronikk
Gisle Johansen – tenorsaksofon
Anders Aarum – keyboards
Kåre Nymark – trompet
Per Zanussi – bass
Andreas Bye – trommer

Spilt inn på Molde International Jazzfestival 21. juli 2006.

Publisert:

Del: