Terje Nilsen

Jakten på brillan er i gang

INTERVJU: Det nasjonale rocksenteret i Trondheim har ansatt erfarne Terje Nilsen som prosjektleder i rockhistorie. Nilsens oppgave blir å samle inn gjenstander til senteret. – Alle ting er i utgangspunktet like interessante, enten det er brillan til Åge, klær, plater, effekter, gitarer – eller en bandbuss som vi har tenkt å plassere inne på senteret, sier Nilsen til Ballade. Han maner til samarbeid med de andre regionale sentraene, men minner om at det er Trondheim som har fått den nasjonale oppgaven og er kritisk til arbeidsmetodene til senteret på Schous i Oslo.

Kalender

Orgelkonsert på Påskeaften: Kåre Nordstoga

30/03/2024 Kl. Kl,12.oo

Viken

Members Choice

06/04/2024 Kl. 20:00

Agder

Av Bjørn Hammershaug

Lederen for det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock, Arvid Esperø, har ansatt sin første prosjektleder i arbeidet med å bygge opp senteret. Terje Nilsen får ansvaret for det musikkhistoriske arbeidet, og skal fylle senteret med informasjon og gjenstander.

Nilsen er en ringrev i norsk musikkliv, og har de siste 20-25 årene arbeidet blant annet som musikkjournalist og forfatter (blant annet av boken «Beat og piggtråd i Trondheim»), i plateselskap, med booking/management, som konsulent for NRK og siden 1999 som redaktør for musikkavisen Backstage.

— Jeg hadde faktisk ikke regnet med å bli tatt i betraktning, så dette var en gledelig overraskelse og et tilbud som ikke dukker opp så ofte i denne bransjen, sier en fornøyd Terje Nilsen til Ballade nå i dag.

Rocksamleren

Han har fått tittelen Prosjektleder i rockhistorie med konkret oppgave om å samle inn gjenstander til rocksenteret:

— Jeg skal fylle museet med effekter. Nå skal jeg reise land og strand rundt for å få en oversikt over hva som finnes der ute og hva vi må få tak i. Min styrke er at jeg i årene som journalist og platesamler har opparbeidet meg en ganske god oversikt over hva som rører seg og hvem som sitter på hva, ikke minst på det private samlermarkedet.

Nilsen sier at det er den norske kulturarven han er på jakt etter, og at denne finnes overalt i Norge:

— Alle ting er i utgangspunktet like interessante, enten det er brillan til Åge, klær, plater, effekter, gitarer – eller en bandbuss som vi har tenkt å plassere inne på senteret!

Ønsker ikke konkurranse med Schous

Nilsen uttalte til Adresseavisen at det er ”barnslig av Schous kulturbryggeri at de prøver å støvsuge Oslo-området for effekter og ting og tang”. Han maner nå til samarbeid, men er samtidig kritisk til noen av arbeidsmetodene til Schous.

— Det er viktig å erkjenne at det nasjonale senteret faktisk ligger i Trondheim. Vi skal samarbeide godt med de regionale sentraene, inkludert Oslo. Det vil være dumt å havne i en konkurransesituasjon med hverandre. Når det er sagt, vi vet også at folkene på Schous ikke har vært tydelige nok i informasjonen når de har henvendt seg til samlere rundt om i landet, og det synes jeg ikke er helt bra, sier han.

Hvordan har du tenkt å koordinere samarbeidet med Schous og Oslo?

— Det vil jeg ikke uttale meg om på dette tidspunkt. Jeg skal først og fremst skaffe objekter til det nasjonale senteret i Trondheim, og det skal selvsagt skje i samarbeid med de regionale sentraene. Konkurranse skal vi ikke ha noe av. Det er klart at det for Schous er viktig med materiale med relevans for Oslogryta, men rocken oppstod ikke i Oslo, og Norge er mer enn Oslo og Trondheim. Jeg har tro på god kommunikasjon og å spille med åpne kort.

— Det er viktig å huske at det nasjonale senteret ligger i Trondheim, og vi vil nok legge større føringer på utviklingen etter hvert, legger han til.

Nilsen sier han i løpet av de siste par dagene har fått flere henvendelser fra samlere rundt om i landet som ønsker å bidra med donasjoner. I romjula skal senteret flytte inn i midlertidige lokaler i Midtbyen i Trondheim, og dette skal etter planen være operativt fra og med nyttår.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.